Biškupić: Netočno da novi Zakon o kulturnim vijećima uvodi stranačko odlučivanje

MINISTAR kulture Božo Biškupić odbacio je danas u Saboru tvrdnje dijela oporbe da bi novi zakon o kulturnim vijećima, čije donošenje Vlada predlaže po hitnom postupku, obezvrijedio kulturna vijeća, vratio hrvatsku kulturu u provincijalizam i ponovno uveo stranačko ili privatno odlučivanje u kulturi.

Biškupić je, predstavljajući Vladin zakonski prijedlog saborskim zastupnicima, ocijenio da je riječ o zakonu koji će otvoriti mogućnost kvalitetnijeg odlučivanja u kulturi na svim razinama.

Odbacio je tvrdnje iznesene u javnoj raspravi, održanoj 25. ožujka u Novinarskom domu u organizaciji zagrebačkog Gradskoga ureda za kulturu, da će predloženi zakon kulturna vijeća pretvoriti u povjerenstva, ističući da povjerenstva imaju savjetodavni karakter, a da će vijeća, po predloženom, suodlučivati, što, tvrdi Biškupić, u proteklom razdoblju nisu mogla činiti.

Postojeći postupak imenovanja i razrješenja članova vijeća Vlada smatra kompliciranim, pa predlaže da članove vijeća, umjesto Vlade, imenuje i razrješava ministar kulture, kazao je Biškupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je da određen broj zahtjeva nadležna vijeća nikad nisu ni razmatrala, da je bivši ministar donosio odluke suprotne zaključcima vijeća, da su potpore pojedinim projektima dodjeljivane mimo odluka vijeća...

Upozorio je i da su članovi vijeća, zbog nejasnog Zakona, povremeno bili u sukobu interesa. Kao primjer negativne prakse naveo je Vijeće za knjigu i nakladništvo i podsjetio da je javnost u više navrata upozoravala na sukob interesa u tom vijeću.

Biškupić je dodao da ga čudi tvrdnja bivšeg ministra Antuna Vujića (SDP) da je uvođenje kulturnih vijeća jedna od najvažnijih stečevina Ministarstva u prethodnom mandatu, budući da Strategija kulturnog razvitka, predložena u istom mandatu, vijeća spominje tek sporadično.

Po Biškupiću, neistina je i da su vijeća značila decentralizaciju odlučivanja u kulturi, jer su, tvrdi, vijeća bila uspostavljena samo na državnoj razini, na kojoj se "upravo na centralistički način odlučivalo o svim javnim potrebama u kulturi, pa i onima koje se odnose na lokalnu razinu.

Sjednica je nastavljena izjašnjavanjem zastupničkih klubova o ovom zakonskom prijedlogu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara