Biškupić o osnivanju memorijalnoga centra Domovinskog rata

Biškupić o osnivanju memorijalnoga centra Domovinskog rata

OSNIVANJE Hrvatskoga memorijalnog centra Domovinskoga rata pridonijet će spoznaji i širenju istine o Domovinskom ratu, ali i trajnu sjećanju na sve sudionike i žrtve rata, izjavio je u povodu donošenja zakona o tom Centru ministar kulture Božo Biškupić.

Osim Ministarstva kulture u pripremi zakona sudjelovali su i Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Glavna zadaća toga specijaliziranog arhiva bila bi prikupljanje dokumentacije o Domovinskom ratu i uspostava suvremenoga računalnog sustava koji će omogućiti dostupnost prikupljene dokumentacije stručnjacima, znanstvenicima, građanima i svoj javnosti.

Ministar Biškupić je kazao da je Ministarstvo kulture iz državnog proračuna za početak rada Centra osiguralo dva milijuna kuna, da će u nedostatku prostora arhiv početi rad u zgradi Državnog arhiva u Zagrebu te da će Ministarstvo u Centru zaposliti desetak djelatnika.

Komentirajući razloge zbog kojih je zakon donesen, ministar kulture naglašava kako je u Hrvatskoj proteklih godina bilo pokrenuto više različitih projekata i istraživanja o Domovinskom ratu, a istodobno je u svijetu objavljeno više stotina stručnih knjiga i članaka o toj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oba slučaja zamijećeno je, istaknuo je, da se znatan broj tih istraživanja temeljio na nevjerodostojnim, neprovjerenim, te na stručno i znanstveno neobrađenim dokumentima.

Takvi prikazi utemeljeni su na podatcima prikupljenim iz drugorazrednih izvora kao što su članci, intervjui i komentari u medijima, koji nerijetko odražavaju samo osobne procjene događaja i procesa u novijoj hrvatskoj povijesti.

Zakon o Hrvatskom memorijalnom dokumentacijskom centru Domovinskoga rata obvezuje arhive i druge pravne i fizičke osobe koje raspolažu dokumentacijom o Domovinskom ratu da ju predaju Hrvatskom memorijalnom centru Domovinskoga rata radi čuvanja, zaštite i obradbe.

To je zakonska obveza jer mnoge privatne osobe posjeduju dokumente o Domovinskom ratu, od koje se nerado odvajaju pa zakon omogućuje da budući arhiv s njima zaključi sporazum o načinu predaje te o svojem trošku izradbu preslike materijala.

Osim dokumentacije i gradiva nastalog u Domovinskom ratu arhiv će prikupljati i podatke o humanitarnim, kulturnim, umjetničkim i drugim aktivnostima vezanim uz rat i potaknutim Domovinskim ratom, kao što je autentična dokumentacija nastala poduzetnošću i radom pojedinaca i skupina.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara