Bitka za Bagdad se nastavlja, stanje u bolnicama očajno

Bitka za Bagdad se nastavlja, stanje u bolnicama očajno

AMERIČKE snage ušle su u Bagdad i sa sjeverne strane, objavio je brigadni general Vincent Brooks na tiskovnoj konferenciji u središnjem zapovjedništvu u Kataru.

Brooks je također izvijestio da su pripadnici 1. marinskog ekspedicijskog korpusa zauzeli bagdadski vojni aerodrom Rašid, pet kilometara od središta grada u pravcu jugoistoka.

Prema njegovim riječima, u tom osvajanju nisu naišli na značajniji otpor iračkih snaga. Američke snage na sjeveru Iraka, u suradnji s kurdskim borcima, uspješno zaustavljaju svaki pokušaj pristizanja iračkih vojnih pojačanja u Bagdad ili Tikrit, kazao je Brooks.

General je također priznao da je granata iz američkog tenka pogodila bagdadski hotel u kojem su ranjena petorica stranih novinara.

´Prva izvješća govore da je na naše snage pucano iz hotelskog lobija, pa je uzvraćeno paljbom. Ali svakako nismo gađali novinare´, rekao je Brooks.

Glasnogovornik Pentagona izjavio je kako se vjeruje da irački snajperisti djeluju u blizini hotela Palestine u kojem je u eksploziji ozlijeđeno namanje četvero novinara.

Glasnogovornik nije mogao reći jesu li američke snage odgovorne za tu eksploziju, no za Reuters je rekao da su iračke snage koje djeluju iz civilnih područja kao što su hoteli legitimne mete.

´Imamo podatke da su irački snajperisti u blizini hotela Palestine, da djeluju iz hotela, čime se dokazuje da taj očajni režim na samrti ne preza ni od čega da opstane´, rekao je taj glasnogovornik koji je tražio da ostane anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolnice prepune žrtava

Međunarodni odbor Crvenog križa objavio je u utorak da su bolnice prepune žrtava intenzivnih borbi u Bagdadu, a nedostatak vode, kiruškog pribora i medicinskog osoblja stanje u bolnicama čini očajnim.

Glasnogovornica Odbora Nada Doumani izjavila je agenciji dpa da gradske bolnice krajnjim naporima pružaju pomoć ozlijeđenima. Nije mogla procijeniti koliko je ljudi stradalo u borbama u glavnom iračkom gradu, no samo jedna bolnica koju je posjetila primila je 150 ranjenika u posljednja 24 sata.

Dodala je da Odbor pokušava doći u što više bolnica i dopremiti nužnu opremu. Po njezinim riječima, nedostatak medicinskog osoblja i bolničke opreme stvara liječnicima velike teškoće. Crveni križ je objavio da su bolnice tijekom najžešćih borbi u prošlu subotu svakoga sata primale oko 100 žrtava. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na moguću epidemiju kolere i po život opasnih plućnih bolesti, kao i na teške posljedice ratnih stradanja za psihološko zdravlje iračke djece.

Međunarodna mirovna udruga, koju vodi Marc Harold, profesor na Sveučilištu New Hempshire u Sjedinjenim Državama, procjenjuje na temelju iračkih podataka, da je od početka rata 20. ožujka smrtno stradalo između 877 i 1.050 iračkih civila.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara