Bitka za Bagdad sve bliže; nije jasno gdje je Republikanska garda

Bitka za Bagdad sve bliže; nije jasno gdje je Republikanska garda
IRAČKI predsjednik Saddam Hussein i iračko vodstvo obećali su koalicijskim snagama u Iraku krvave ulične borbe u bitki za Bagdad, koja se u petak, s približavanjem koalicijskih snaga predgrađu iračkog glavnog grada, čini sve izglednijom.

No kako će to zaista izgledati i hoće li Saddamove snage upotrijebiti i kemijsko oružje, za čije posjedovanje ih se optužuje, nitko ne zna.

Američki zapovjednici priznaju da ne znaju što ih dalje čeka. Prema riječima brigadira Vincenta Brooksa, glasnogovornika u glavnom stožeru u Kataru, "više je stvari koje bi trebalo uzeti u razmatranje" i više mogućih scenarija. "Je li ovaj režim potrošio sve svoje mogućnosti u drugim područjima? Jesu li upotrijebili previše od onoga što imaju protiv nas?", zapitao se Brooks.

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja usporedno s prilično brzim i glatkim napredovanjem koalicijskih snaga prema iračkom glavnom gradu je radi li se o namjernom povlačenju iračkih snaga u Bagdad s namjerom da ih tamo dočekaju.

Koalicijske snage do sada su najviše strahovale od najodanijih Saddamovih boraca, Republikanske garde, no za sada je nepoznanica u kakvom su doista stanju te borbene postrojbe nakon što je Washington ranije objavio da su divizije Bagdad i Medina izbačene iz stroja, a Irak te tvrdnje opovrgnuo.

"Imamo izvješća da se pripadnici druge četiri divizije kreću prema jugu", rekao je kapetan Frank Thorp, dodajući da još "nisu imali izravne sukobe s divizijama Republikanske garde u cjelini".

Napredovanje koalicijskih snaga u posljednja dva dana teklo je takvom brzinom da se neki analitičari pitaju ne radi li se o namjernom povlačenju Republikanske garde kako bi se Amerikance navelo u stupicu. Neki pak vojni stručnjaci vjeruju da je Republikanska garda, elitna postrojba koja ukupno ima 70.000 ljudi i za koju se smatra da je izrazito nacionalistička, možda već poražena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne mislim da je riječ o stupici i ne mislim da se radi o iznenađenju", kaže bivši zapovjednik mirovnih snaga na Kosovu Klaus Reinhardt. Prema njegovoj ocjeni, "Amerikanci napreduju vrlo sistematično" - osigurali su svoje linije komunikacije, uveli u prve redove dodatne snage, tri regimente marinaca, te vezali na sebe Republikansku gardu koja je pred njima i udaraju je zračnim snagama, topništvom i borbenim helikopterima. "I to rade uspješno", kaže Reinhardt.

S time se slaže i Jonathan Eyal, iz londonskoga Kraljevskog instituta za obrambene studije. "Ono što smo učinkovito učinili jest da smo u vrlo kratkom roku realizirali neke od glavnih ciljeva koalicije - razdvojiti dvije divizije Republikanske garde te, još važnije, izvući iz planirane bagdadske obrane neke od najboljih snaga koje Sadamu stoje na raspolaganju", kaže Eyal.

"Strategija koalicijskih snaga bila je uspostaviti što čvršću opsadu oko iračke prijestolnice, ali i privući iz Bagdada Sadamove vojne snage. To uspijeva, čak se može reći i bolje nego li su to predviđali zapovjednici koalicijskih snaga", dodaje on.

Dopisnici iz Bagdada javljaju da je u gradu u tijeku raspoređivanje kamiona opremljenih strojnicama i protuzračnim oružjem, što ukazuje na pripreme za ulično ratovanje.

Vojni stručnjaci pak predviđaju da će sljedeća faza sukoba teći sporije.

Francuski vojni savjetnik, pukovnik Jean-Louis Dufour ističe da američke snage moraju prvo procijeniti stvarni učinak u pogledu razaranja neprijateljskih snaga prije nego li krenu dalje. "Što se dogodilo s Republikanskom gardom, je li pometena ili se povukla kako bi se pregrupirala u Bagdadu?", pita se Dufour dodajući da tek treba procijeniti učinke zračnih udara na tlu.

Eyal predviđa da će za Bagdad biti primjenjena ista strategija kao i za Basru, na jugu zemlje, koja je već dva tjedna pod britanskom opsadom, te da neće biti žestokog marša ulicama glavnoga grada već će se grad nastojati oslabiti polako i strpljivo.

U pogledu moguće upotrebe kemijskog i biološkog oružja, čije posjedovanje Irak opovrgava, do sada tijekom dvotjednih ratnih zbivanja nisu pronađeni nikakvi tragovi njihove upotrebe. No američki vojnici našli su na terenu, nakon osvajanja nekih od Sadamovih uporišta, zaštitna odjela od kemijskog oružja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara