Bivša astronautkinja se brani privremenom neuračnljivošću

Bivša astronautkinja se brani privremenom neuračnljivošću

KAPETANICA bojnog broda Lisa M. Nowak, bivša astronautkinja NASA-e, tvrdi da je bila "privremeno neuračunljiva" prilikom incidenta u veljači kada je progonila zrakoplovnu satnicu Colleen Shipman, novu djevojku svog kolege i bivšeg ljubavnika kapetana Williama Ofeleina.

Njeni odvjetnici će "privremenu neurančljivost" koristiti kao obranu na suđenju 44-godišnjoj majci troje djece, koju vlasti države Florida terete za provalu, fizički napad i pokušaj otmice. Ukoliko bude proglašena krivom, teoretski joj prijeti doživotni zatvor.

Nowak je Shipmanovoj postavila zasjedu na parkiralištu zračne luke u Orlandu, doznavši točan trenutak slijetanja njenog aviona. Da bi stigla na vrijeme, vozila je 1.500 km i nosila specijalne astronautske pelene kako se ne bi morala zaustavljati zbog odlaska u zahod.

Shipman se uspjela obraniti i pozvati policiju, koja je Nowakovu tom prilikom uhitila. Nakon kraćeg pritvora je puštena da se brani sa slobode, ali sa sobom mora stalno nositi GPS-uređaj za lociranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici Lise Nowak tvrde da je u trenutku napada njihova klijentica patila od posljedica "depresije, nesanice i psihotične epizode".

Prihvati li sud njihove navode i oslobodi Lisu Nowak, to bi mogao biti težak udarac za NASA-u čiji će se program psiholoških testova i selekcije kandidata za letove u svemir izvrći trajnom ruglu.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara