Bivša špijunka nova izraelska premijerka?

TZIPI LIVNI, 48-godišnja ministrica vanjskih poslova i potpremijerka Izraela, sljedeća je koja bi zamijenila premijera Ehuda Olmerta u slučaju smrti, bolesti ili ostavke, a ne krije svoju želju i spremnost da postane prva izraelska premijerka nakon Golde Meir.

Livni je odvjetnica, koja je služila u Izraelskim obrambenim snagama, a četiri godine bila je i članica Mossada. Trenutno je jedna od najpopularnijih političara u Izraelu. Zanimljiv podatak je da je prva ministrica vanjskih poslova od - Golde Meir.

Njen najmoćniji saveznik bio je Ariel Sharon, kojem je pomogla dogovoriti povlačenje iz Pojasa Gaze bez da je izgubio obraz. U Knesset (izraelski parlament) izabrana je 1999., kao članica Sharonove stranke Likud. U Likudu je ostala do 2005., kad je sa Sharonom, Olmertom i drugima osnovala Kadimu, stranku u kojoj sad djeluje. Tada je prepustila vodstvo stranke Olmertu, i dala mu potporu.

I, dok se Olmert bavi političkim skandalima i velikim odlukama, Livni, kao prava bivša špijunka, djeluje u pozadini, tiho, neprimjetno i uspješno, kao što je uvijek i radila. Prošli tjedan je "Haaretz", najjača izraelska novina, objavio članak o tajnim dogovorima između Izraela i Sirije. U članku je Livni navedena kao jedna od inicijatorica pregovora.

"Uopće nije upitno da je sposobna obavljati najviši posao u zemlji. Vrlo talentirana, vrlo pronicljiva i zna što želi", kaže za nju Yael Yishai, profesor političkih znanosti koji se bavi ulogom žena u izraelskoj politici. Ali, Yishai napominje i to da je izraelska politika jako isključiva i da se bez jakih vojnih i društvenih veza u njoj ne može opstati na samom vrhu. A, Livni ne samo da takve veze nema, nego je i premlada da ih stekne. Pomalo djeluje kao samotnjakinja.

Ipak, dok Olmert puni novine skandalima, Livni je po zadnjoj anketi birača stranke Kadima dobila 50% glasova kao novi vođa.

Istodobno, radi vlastiti plan rješavanja palestinskog pitanja, jedna je od rijetkih izraelskih političarka koja je napravila razliku između palestinskih militanata koji napadaju izraelsku vojsku i onih koji napadaju civile, a kad nastupi u stranim medijima, vrlo argumentirano brani izraelsku vojnu politiku.

Također, čestim posjetama SAD-u dobija i međunarodnu potporu.

U svakom slučaju, jedna je od figura na Bliskom istoku na koje će se u budućnosti morati obraćati pažnja.

"Ponekad su to muška prepucavanja. Ne samo u ratu. U svim diskusijama, kad čujem svađe generala i admirala, kažem: Dečki, prestanite", šali se Livni o izraelskoj politici. Tko zna, možda je ženski dodir ono što treba Bliskom istoku.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara