Bivša ukrajinska čelnica napala dogovor s Rusijom o plinu

Bivša ukrajinska čelnica napala dogovor s Rusijom o plinu

JULIJA TIMOŠENKO, bivša premijerka Ukrajine i jedna od ikona "Narančaste revolucije", žestoko se obrušila na nedavni sporazum kojim su Rusija i Ukrajina privremeno izgladili svoje nesuglasice po pitanju cijene plina te tako spasili Europu od najveće energetske krize u posljednjih nekoliko desetljeća.

Sporazum, koji je postignut uz posredovanje EU, predviđa da će Rusija Ukrajini isporučivati plin preko posredničke tvrtke "Rosukrenegro", što će ruskom "Gazpromu" omogućiti prodaju po tržišnoj, a Ukrajini kupovinu po povlaštenoj cijeni.

Mnogi u Ukrajini, a i na Zapadu, su sporazum bili skloni tumačiti kao veliku ukrajinsku, odnosno zapadnu pobjedu, s obzirom da je rusko inzistiranje na tržišnoj cijeni plina bilo tumačeno kao politički pritisak, odnosno pokušaj da se Ukrajina vrati u rusku interesnu sferu odakle je izašla nakon "Narančaste revolucije" i izbora prozapadnog predsjednika Viktora Juščenka.

No, Julija Timošenko, karizmatska ukrajinska političarka, jedna od glavnih arhitektica "Narančaste revolucije" i simbol novog prozapadnog kursa u toj zemlji, se nimalo ne slaže s procjenom tvrdi da ona sama ne bi nikada potpisala sporazum, odnosno kako će ga raskinuti dođe li na vlast nakon skorih parlamentarnih izbora.

"Rosukrenergo" je, po njenim riječima, "mutna poslovna struktura kojom dominira organizirani kriminal", te će primjena sporazuma Ukrajinu vratiti u stanje prije "Narančaste revolucije" kada je preko takvih struktura Rusija bivšu sovjetsku republiku držala u svojoj interesnoj sferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Timošenko i njene pristaše su kampanju protiv sporazuma otpočeli njegovim objavljivanjem na web-stranici, a u petak su podnijeli tužbu na ukrajinskom sudu.

Timošenko, koja je poslovnu i političku karijeru počela u energetskom sektoru, postala je jedna od najbogatijih žena Ukrajine, ali i najoštrijih kritičara bivšeg režima, zbog čega je stekla velike simpatije na Zapadu. No njeno savezništvo s Viktorom Juščenkom se raspalo nekoliko mjeseci nakon uspjeha "Narančaste revolucije" zbog niza korupcijskih skandala, te je izgubila mjesto premijera.

Sadašnji ukrajinski premijer Jurij Jehanovič, pak, tvrdi kako će Ukrajina početi graditi nuklearne elektrane kako bi se riješila energetske ovisnosti o Rusiji, isto kao što će se posljednji sporazum nastojati izmijeniti dugoročnijim aranžmanima.

Istovremeno mediji javljaju, kako je Rusija, nakon okončanog spora oko plina s Ukrajinom, započela slične sporove s Moldovom i Bugarskom.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara