Bivša veleposlanica BiH u Hrvatskoj Turković nije dobila suglasnost američke vlade

NEKADAŠNJA veleposlanica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Bisera Turković još nije dobila suglasnot američke vlade za preuzimanje dužnosti diplomatskog predstavnika BiH u Washingtonu i ukoliko agreman ne stigne do kraja tjedna morat će biti zamijenjena drugim kandidatom, prenosi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

List ističe kako bi to bio već drugi slučaj u kojemu će BiH diplomatske odnose s jednom iznimno važnom zemljom morati svesti na razinu otpravnika poslova.

Takav je slučaj u odnosima s Hrvatskom jer BiH u Zagrebu trenutačno ima samo otpravnika poslova nakon što kandidat za veleposlanika iz reda bosanskih Srba Branko Kesić nije dobio suglasnost hrvatskih vlasti za preuzimanje ove dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biseru Turković za veleposlanika u SAD ranije ove godine predložio je bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Za njenu nominaciju, prema tadašnjem obrazloženju, bila je presudna uspješna diplomatska karijera u Hrvatskoj te potom u Mađarskoj kao i pri sjedištu OESS-a u Beču.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, prema navodima "Avaza", još je u travnju upozorio Tihića kako neuobičajeno duga šutnja iz Washingtona znači samo jedno - da je Turković nepodobna za veleposlanicu i da će vlasti u Sarajevu morati potražiti drugog kandidata za diplomatskog predstavnika u najmoćnijoj zemlji svijeta.

Aktualni bosanskohercegovački veleposlanik u SAD Igor Davidović već je dobio nalog za povratak u zemlju jer mu istječe redoviti mandat pa BiH od lipnja neće imati veleposlanika u Washingtonu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara