Bivša veleposlanica BiH u Hrvatskoj Turković nije dobila suglasnost američke vlade

NEKADAŠNJA veleposlanica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Bisera Turković još nije dobila suglasnot američke vlade za preuzimanje dužnosti diplomatskog predstavnika BiH u Washingtonu i ukoliko agreman ne stigne do kraja tjedna morat će biti zamijenjena drugim kandidatom, prenosi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

List ističe kako bi to bio već drugi slučaj u kojemu će BiH diplomatske odnose s jednom iznimno važnom zemljom morati svesti na razinu otpravnika poslova.

Takav je slučaj u odnosima s Hrvatskom jer BiH u Zagrebu trenutačno ima samo otpravnika poslova nakon što kandidat za veleposlanika iz reda bosanskih Srba Branko Kesić nije dobio suglasnost hrvatskih vlasti za preuzimanje ove dužnosti.

Biseru Turković za veleposlanika u SAD ranije ove godine predložio je bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Za njenu nominaciju, prema tadašnjem obrazloženju, bila je presudna uspješna diplomatska karijera u Hrvatskoj te potom u Mađarskoj kao i pri sjedištu OESS-a u Beču.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić, prema navodima "Avaza", još je u travnju upozorio Tihića kako neuobičajeno duga šutnja iz Washingtona znači samo jedno - da je Turković nepodobna za veleposlanicu i da će vlasti u Sarajevu morati potražiti drugog kandidata za diplomatskog predstavnika u najmoćnijoj zemlji svijeta.

Aktualni bosanskohercegovački veleposlanik u SAD Igor Davidović već je dobio nalog za povratak u zemlju jer mu istječe redoviti mandat pa BiH od lipnja neće imati veleposlanika u Washingtonu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara