Bivšem predsjedniku Luisu Echeverriji prijeti uhićenje zbog pokolja iz 1971.

LUIS ECHEVERRIA, bivši meksički predsjednik, mogao bi biti uhićen zbog krvavog gušenja studentskih nemira 1971. godine, potvrdili su u petak vladini izvori.

Uz Echeverriu, koji je na vlasti bio od 1970. do 1976., optužnica i uhićenje prijete i dvojici visokih dužnosnika njegova režima, koji su u krvi ugušili studentske nemire 10. lipnja 1971. godine.

Sudac, koji će tijekom dana zaprimiti dosje, odlučit će u roku od 24 sata hoće li izdati nalog za njihovo uhićenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetog lipnja 1971. meksičke snage sigurnosti, napose paravojna skupina pod nazivom "Jastrebovi", pucali su na studente koji su prosvjedovali na ulicama Mexico Cityja, pri čemu je ubijeno i ranjeno više desetaka ljudi. Studenti koji su tijekom prosvjeda bili uhićeni smatraju se nestalima.

Uhićenje i suđenje bivšem predsjedniku kojemu su danas 82 godine, bit će prvi takav slučaj u meksičkoj povijesti, budući da se sve do izbora predsjednika Vicentea Foxa nije sudilo za kazneno djelo povrede ljudskih prava za koje su odgovorni državni čelnici, vojska ili policija.

Pokolj iz lipnja 1971. bio je jedan od najtragičnijih događaja u "prljavom ratu" (1965-1978.), uz pokolj na trgu Tlatelolco u Mexico Cityju u listopadu 1968. uoči Olimpijskih igara te nestanak oporbenih čelnika i aktivista krajnje ljevice 70-tih godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara