Bivši bliski suradnik Sadama Huseina traži azil u Hrvatskoj, MVPEI ne očekuje službeni zahtjev

Bivši bliski suradnik Sadama Huseina traži azil u Hrvatskoj, MVPEI ne očekuje službeni zahtjev

NAKON što je tjednik Globus objavio da se jedan od najbližih suradnika svrgnutog iračkog diktatora Sadama Huseina raspituje o mogućnosti dobivanja azila u Hrvatskoj, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija poručilo je kako ne očekuje da će bivši irački ministar Tarik Aziz i službeno zatražiti azil u Hrvatskoj.

Globus, koji u novom broju donosi priču o mogućem Azizovom traženju azila, tvrdi da obitelj bivšeg iračkog ministra vanjskih poslova i jednog od najbližih suradnika svrgnutog diktatora Sadama Huseina, preferira Hrvatsku u odnosu na druge europske zemlje.

Aziz je od travnja 2003. u američkom pritvoru, a njegov odvjetnik zatražio je hitno pomilovanje i puštanje na slobodu zbog zdravstvenih razloga.

U pismu upućenom hrvatskoj ministrici vanjskih poslova i europskih integracija navodi se da se Aziz u Iraku ne osjeća sigurno te da u toj zemlji ne može dobiti odgovarajuću zdravstvenu skrb, kakva bi mu mogla biti pružena u Hrvatskoj.

Odvjetnik Giovanni di Stefano ističe da se Aziz dragovoljno predao Amerikancima te da su protiv njega povučene "ozbiljne i teške optužbe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto toga optužen je zbog navodnih financijskih malverzacija zbog kojih bi, čak da mu je za to i dosuđena zatvorska kazna, ona vremenski bila manja od one koju je do sada odslužio." - navodi se u molbi.

Zanimao nas je komentar Ministarstva vanjskih poslov i europskih integracija na pismo odvjetnika Tarika Aziza, pa smo popričali s glasnogovornicom MVPEI-a Ivanom Crnić.

"MVPEI je zaprimilo pismo talijanske odvjetničke kancelarije Studio legale internazionale, koja nije podnijela formalni zahtjev već zamolbu Republici Hrvatskoj da procjeni bi li u slučaju da iračka vlada prihvati prijedlog o puštanju na slobodu iz humanitarnih razloga bila sklona odobriti eventualni formalni zahtijev za azilom." - kazala je Crnić u razgovoru za Index.

" Ministarstvo smatra nerealnim da bi ubuduće Hrvatska mogla zaprimiti i formalni zahtjev za azilom bivšem iračkom ministru vanjskih poslova." - ustvrdila je Crnić, dodavši kako MVPEI ima saznanja da je slično pismo Azizov odvjetnik uputio i brojnim drugim zemljama.

Zanimalo nas je i hoće li Ministarstvo i kako odgovoriti na pismo Azizovih odvjetnika.

"To je sada u proceduri, pa pričekajmo da ta procedura završi." - kazala je Crnić u razgovoru za Index.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara