Bivši čelnik krivi svoje ministarstvo za sporu rekaciju na uragan Katrina

BIVŠI američki čelnik za suprotstavljanje katastrofama Michael Brown okrivio je u petak Ministarstvo domovinske sigurnosti za sporu reakciju na uragan Katrina tvrdeći da je on samo žrtveni jarac.

Svjedočeći pred senatskim Odborom za domovinsku sigurnost Brown je ukazao da je usredotočenost Bushove administracije na borbu protiv terorizma djelomice razlog za tromi odgovor vlade na Katrinu.

Odbor istražuje propuste saveznih i lokalnih vlasti koji nisu kako treba odgovorili na uragan u kojemu je 29. kolovoza prošle godine poginulo 1,300 ljudi, stotine tisuća je ostalo bez krova nad glavom, a obalni dijelovi Louisiane, Mississippija i Albame teško su poharani, posebice New Orleans.

Brown je kazao kako je uključenje Savezne agencije za izvanredna stanja (FEMA) u Ministarstvo domovinske sigurnosti bilo problem jer je ministarstvo bilo usmjereno na sprječavanje terorističkih napada i zapostavljalo prirodne katastrofe.

Da je teroristička bomba provalila nasip u New Orleansu "svi bi skočili", rekao je Brown, bivši direktor FEMA-e koji je bio prinuđen dati ostavku na to mjesto dva tjedna nakon katastrofe. Budući se, međutim, radilo o prirodnoj katastrofi reakcija visokih dužnosnika nije bila tako brza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brown je ustvrdio kako u Ministarstvu domovinske sigurnosti nije dobio dovoljno potpore za pripreme za moguću prirodnu katastrofu. Kazao je kako je 28. kolovoza, dan prije uragana, tijekom video konferencije kojoj je, prema njegovim navodima, nazočio i predsjednik George W. Bush, upozorio dužnosnike administracije da se sprema katastrofa i kako bi trebalo pripremiti i brzu reakciju. Brown je naveo kako je na dan udara uragana kontaktirao s Bijelom kućom i obavijestio je o katastrofi.

Bush je u to vrijeme dovršavao jednomjesečni odmor na svom ranču u Teksasu i tek se 31. kolovoza vratio u Washington. Ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff je otišao na prethodno dogovoreni susret o ptičjoj gripi u doba dok su se već vidjele teške posljedice uragana.

Brown je za američku javnost postao osoba odgovorna za nepripremljenost i sporu reakciju vlasti tijekom i nakon uragana. On drži da je bio žrtveni jarac za krive poteze čitave savezne vlade.

"Osjećam se ponešto napuštenim", rekao je senatskom odboru.

(Hina) xsl yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara