Bivši član Haiderove stranke godinama radio za Mossad

DUGOGODIŠNJI zastupnik u Europskom parlamentu i bivši izvršni direktor desničarske austrijske Slobodarske stranke (FPO-e) Peter Sichrovsky (57) priznao je da je godinama, sve do svog povlačenja iz politike, radio za Mossad.

"Do svog povlačenja iz politike surađivao sam s Mossadom", rekao je publicist i novinar Sichrowsky u razgovoru za austrijski politički tjednik Profil (izdanje od ponedjeljka).

Sichrovsky je 80-tih i 90-tih godina radio i za ugledne njemačke publikacije, između ostalog politički tjednik "Der Spiegel" i dnevnik "Sueddeutsche Zeitung", a jedan je od osnivača lijevoliberalnog bečkog dnevnika "Der Standard". Od 1996. godine pa do izlaska iz stranke 1993. bio je zastupnik Haiderovog FPOe-a u Europskom parlamentu.

"Želio sam pomoći Izraelu i nisam učinio ništa krivo. Nisam ja nikakav James Bond", rekao je bivši političar židovskog podrijetla Sichrovsky tjedniku Profil. Za svoje usluge od izraelske tajne službe nije dobio nikakav honorar, samo su mu pokriveni troškovi.

Kontroverzni bivši šef FPOe-a i premijer pokrajinske vlade Koruške Joerg Haider je, prenosi Profil, na priznanje Sichrovskog rekao da je on "od samog početka upozoravao u stranci da je Sichrovskog poslao Mossad. Ali nikad nije bilo konkretnih dokaza".

Sichrovsky je rekao i da se Mossad ponajviše zanimao za Haiderove kontakte u arapskom svijetu, poglavito s libijskim državnim poglavarom Muammarom el Gaddafijem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara