Bivši Clintonov progonitelj optužen za podmetanje lažnih dokaza

U SAD je odvjetništvo uvjerljivo najomraženija profesija, a među odvjetnicima je krajem 1990-ih malo tko bio tako omražen kao Kenneth Starr, posebni istražitelj koji je istražujući financijske nepravilnosti predsjednika Billa Clintona i njegove supruge uspio iščeprkati aferu vezanu uz Monicu Lewinski.

Starra je liberalni dio američke (i većina svjetske) javnosti omrznuo zbog toga što se usudio baciti ljagu na svijetli lik američkog predsjednika, dok mu američki konzervativci ne mogu oprostiti što u tome nije bio dovoljno uspješan, odnosno što je svojom bezobzirnošću od Clintona napravio mučenika i tako mu pomogao da preživi postupak opoziva i ponizi svoje republikanske progonitelje.

Kenneth Starr je ovih dana ponovno došao u žižu američke javnosti, ovaj put izazivajući kontroverze kao zastupnik nečije obrane.

Državno tužiteljstvo Kalifornije je, naime, objavilo kako je skupina odvjetnika, među kojima se nalazi i Starr, u postupku traženja pomilovanja za na smrt osuđenog ubojice Michaela Moralesa u spis uvelo nekoliko izjava porotnika u slučaju. Prema navodima iz spisa, porotnici tvrde kako Moralesa nikada ne bi osudili na smrt da su imali uvid u neke proceduralne pogreške tužiteljtstva. No, tužiteljstvo je kontaktiralo porotnike i nijedan od njih ne tvrdi da je braniteljima dao ikakvu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se optužbe o podmetanju dokaza pokažu točnima, to će biti kraj pravne karijere Starra koji pored odvjetničke prakse predaje pravo na sveučilištu Pepperdine.

Što se Moralesa tiče, njegovo pogubljenje je zakazano za 21. veljače. Na smrt je bio osuđen zbog ubojstva i silovanja 17-godišnje djevojke.

Starr, inače, odbija komentirati cijeli slučaj za medije.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara