Bivši francuski premijer osniva novu stranku kako bi svrgnuo Sarkozyja

Bivši francuski premijer osniva novu stranku kako bi svrgnuo Sarkozyja

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

BIVŠI francuski premijer Dominique de Villepin osniva novu stranku uz pomoć koje će se kandidirati na predsjedničkim izborima.

Villepin još nije dao ime stranci niti formalno najavio ulazak u predsjedničku utrku, ali je rekao da će se raditi o "slobodnom i nezavisnom pokretu", kritizirajući aktualnu politku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši premijer je svojedobno trebao biti kandidat stranke desnoga centra UMP na predsjedničkim izborima. Tijekom premijerskog mandata između njega i Sarkozyja, tada ministra unutarnjih poslova, dolazilo je do žestokih nesuglasica. Rivalstvo se nastavilo i tijekom predsjedničke kandidature u kojoj je ipak pobijedio Sarkozy.

Villepin se još jednom odlučio suprotstaviti Sarkozyju. "Odlučio sam stvoriti slobodan i nezavisan politički pokret, otvoren svima i iznad podjela, koji će ujediniti sve ljude dobrih namjera", rekao je, dodajući da namjerava uzdrmati francusku političku scenu tijekom iduće dvije godine.

Kritizirao je podjelu bogatstva u Francuskoj, rekavši da je neprihvatljivo živjeti u zemlji gdje su nejednakost i nepravda dosegli tako visoku razinu. Službeno osnivanje stranke najavljeno je za 19. lipnja ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara