Bivši general vjerojatno novi indonezijski predsjednik

UMIROVLJENI general indonezijske vojske Susilo Bambang Yudhoyono koji obećava borbu protiv terorizma i promjene u vladi uvjerljivo vodi po broju dosad prebrojanih glasova na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u Indoneziji.

Yudhoyono, nekadašnji ministar za sigurnost u vladi sadašnje predsjednice Megawati Sukarnoputri, nakon prebrojane dvije petine glasova dobio je potporu 60 posto birača, priopćilo je izborno povjerenstvo. Megawati je osvojila 40 posto glasova.

Međutim, konačni rezultati bit će objavljeni tek 5. listopada, a inauguracija predsjednika je predviđena za 20. listopada.

Indonežani su u ponedjeljak glasovali u drugome krugu povijesnih prvih izravnih predsjedničkih izbora u toj zemlji, a ankete koalicije neovisnih skupina za ispitivanje javnog mišljenja predviđaju da će Yudhoyono pobijediti sa 61,2 posto glasova te da će sadašnja predsjednica osvojiti 38,8 posto.

Promatrači ove izbore smatraju prekretnicom u indonezijskoj demokratskoj tranziciji koja traje od pada nekadašnjega predsjednika Suharta 1998. godine.

(Hina) xkga ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara