Bivši gradonačelnici za Kučana kao visokog predstavnika u BiH

OSMORICA bivših gradonačelnika Sarajeva uputili su prijedlog da se nekadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan imenuje za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nakon što u studenom istekne mandat Paddyju Ashdownu.

Kako u utorak prenosi sarajevsko "Osloobđenje" bivši gradonačelnici Sarajeva Salko Selimović, Vaso Radić, Juraj Martinović, Tarik Kupusović, Dane Olbina, Dane Maljković, Dragutin Kosovac i Rasim Gačanović pismo s takvim prijedlogom uputili su Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara tražeći da se te institucije angažiraju na izboru novog Visokog predstavnika.

"Smatramo da je došlo krajnje vrijeme da i cjelokupna javnost i građani BiH sudjeluju u predlaganju i izboru novog visokog predstavnika za BiH", stoji u pismu bivših gradonačelnika koji zaključuju kako je krajnje vrijeme da u BiH dođe netko tko poznaje prilike u toj zemlji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši gradonačelnici Sarajeva drže kako je Milan Kučan najpogodnija osoba za novog visokog predstavnika jer ima mnoštvo pozitivnih rezultata u svom radu a posebice iz razdoblja kada je obnašao dužnost slovenskog predsjednika.

Visokog predstavnika za BiH imenuje Vijeće za provedbu mira u BiH (PIC) kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje i Rusija a na tu odluku vlasti BiH do sada nisu imale nikakvog utjecaja.

Tu dužnost do sada je uvijek obnašao diplomat koji je dolazio iz europskih zemalja a prema najavama lokalnih medija za to je mjesto postala zainteresirana Francuska čiji bi kandidat mogao biti bivši voditelj misje Ujedinjenih naroda na Kosovu Bernard Kouchner.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara