BIVŠI INSPEKTOR UN REKAO DA JE OPASNOST OD KEMIJSKOG ORUŽJA MALA

Nekadašnji stručnjak UNa za razoružanje Scott Ritter ocijenio je u subotu da je većini kemijskih agenasa, čiju nazočnost današnji inspektori u Iraku ne isključuju, istekao rok trajanja, ako su doista i bili tajno uskladišteni.

U razgovoru za subotnje izdanje švicarskog časopisa Ritter je kritizirao izjave glavnog inspektora UN Hansa Blixa koji ´nastoji plivati kako god bolje može´, pokušava postići da ´vuk bude sit i koze na broju´, te strahuje da će ga ´SAD pretjerano kritizirati ako podnese za Irak prepozitivno izvješće´.

Bivši mornarički obavještajac, koji je 1998. napustio tadašnju misiju za razoružanje (UNSCOM), žestoki je kritičar politike koju Bushova administracija vodi prema Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Neke njegove (Blixove) izjave su smiješne... kao kad, primjerice, tvrdi da je Irak mogao zadržati 25 tisuća litara antraksa´, kaže Ritter.

´Sa znanstvenog je gledišta to potpuno apsurdno, jer antraks - koji se mogao proizvoditi samo prije 1991., jer smo mi uništili tvornicu koja ga je proizvodila 1996. - ima rok trajanja od tri godine´, rekao je Ritter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara