Bivši konzervativni premijer Anibal Cavaco Silva novi predsjednik Portugala

Bivši konzervativni premijer Anibal Cavaco Silva novi predsjednik Portugala

ANIBAL CAVACO SILVA, kandidat desnog centra, pobjednik je predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Portugalu, objavila je u noći na ponedjeljak izborna komisija.

Bivši premijer Cavaco Silva, koji je u kampanji obećavao izvlačenje zemlje iz gospodarske stagnacije i podršku dubljim integracijiama unutar EU, osvojio je gotovo 51 posto glasova, porazivši petoricu ljevičarskih kandidata i postavši tako prvi političar desnog centra izabran za predsjednika Portugala od ponove uspostave demokracije 1974. godine.

Njegov najozbiljniji suparnik, ljevičar Manuel Alegre osvojio je 20.59 posto glasova a povijesni vođa portugalskih socijalista 81-godišnji Mario Soares 14.34 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Alegre i Sores priznali su pobjedu bivšeg premijera Cavaco Silve koji je u prvom obraćanju svojim pristašama obećao da će surađivati s vladom Socijalističke stranke, izabranom na prošlogodišnjim izborima, na oživljavanju gospodarstva.

"Želio sam i biti ću predsjednikom svih Portugalaca. Iz vlastitog iskustva znam vrijednost suradnje unutar vladinih tijela, posebno u smislu suradnje s vladom. Posvećen sam razvoju naše zemlje. Nalazimo se pred velikim zadaćama i očekuje nas dug i zahtjevan put, kazao je novi predsjednik najsiromašnije zapadnoeuropske zemlje..

Obećao je da će osigurati političku stabilnost nakon trusnog razdoblja u kojem su u četiri godine promijenjena četiri premijera a u posljednjih 12 mjeseci četiri ministra financija.

Cavaco Silva bio je predsjednik vlade Portugala od 1985. do 1995. godine, kada je zemlja ubrzano modernizirana uz godišnji rast gospodarstva po stopi od pet posto.

Portugalski šef države nema izvršne ovlasti, koje su u rukama vlade, no ostvaruje značajan utjecaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara