Bivši kuhar i francuski volonter iz Brezovice pod istragom tužiteljstva

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da istražuje jesu li djecu u Caritasovom domu u Brezovici zlostavljali tamošnji bivši kuhar i francuski državljanin koji je volontirao u Domu, kao što piše tisak.

Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar priopćila je da tužiteljstvo u suradnji s policijom "već provodi izvide i prikuplja sve potrebne obavijesti radi otkrivanja kaznenih djela i počinitelja" i da će državnoodvjetnička odluka biti donesena nakon prikupljanja obavijesti.

U vezi slučaja bivšeg domara M. B., osumnjičenog za spolni odnos s djetetom, protiv kojega je danas saslušanjem prve svjedokinje započela istraga na zagrebačkom Županijskom sudu, tužiteljica Višnja Lončar u priopćenju navodi da o tom predmetu ne može ništa reći jer je predložena tajnost postupka.

U tisku je proteklih dana objavljeno više članaka u kojima se navodi da je bivši kuhar u Domu u Brezovici navodno seksualno zlostavljao štićenike i silovao mentalno retardiranu pomoćnicu u kuhinji te o svemu vodio dnevnik u kojemu je iscrpno o tome pisao. Nagađa se da je štićenike u Brezovici seksualno zlostavljao i francuski državljanin koji je navodno u Domu rasparčavao i drogu. Navodno je riječ o muškarcu koji je u Francuskoj bio optužen zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja dvije kćeri, sina i unuka i koji se zbog toga navodno 2000. sklonio u Caritasov dom.

Tisak je najavio i da će do kraja ovoga tjedna tužiteljstvo zatražiti istragu protiv petoro odgajatelja iz Brezovice zbog zanemarivanja djece te fizičkog i emotivnog zlostavljanja. Navodno su među osumnjičenima i dvije časne sestre, no u priopćenju zagrebačke županijske državne odvjetnice o tome nema ni riječi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinska državna odvjetnica Vesna Abramović, koja će navodno pokrenuti taj postupak, danas nije bila dostupna za izjavu.

Policija je, inače, jučer posjetila sjedište Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Dom u Brezovici kako bi prikupila dokumente i informacije o štićenicima i djelatnicima koji su u ustanovi boravili u posljednjih desetak godina.

Načelnik ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec nije želio ništa reći o "slučaju Brezovica", obrazloživši da je policija u siječnju ove godine od tužiteljstva dobila naputak da u predmetima i obradama vezanim uz kaznenopravnu zaštitu djece i maloljetnika poštuje načelo tajnosti postupka.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara