Bivši ministar Janković uputio apel za spas visibaba

"SOS za visibabe" naziv je apela koji je ovih dana ekolozima i svim ljubiteljima prirode u Vukovarskosrijemskoj županiji poslao bivši ministar poljoprivrede i šumarstva i veliki zaljubljenik u prirodu i životinje Matej Janković.

Povod Jankovićevu pozivu za spas visibaba jest krčenje šume koje za gradnju posljednje dionice autoceste Zagreb - Lipovac od Županje do Lipovca od početka siječnja obavljaju radnici vinkovačke Uprave šuma. Uz tu dionicu u blizini naselja Spačve postoji područje zakonom zaštićene visibabe i drugih proljetnica, upozorava Janković i dodaje kako se velika kolonija visibaba nalazi i na samu cestobranu uz državnu cestu Županja - Lipovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Krčenjem šume na tom području uništit će se i bogat biljni svijet, a s njime će stradati i velika kolonija visibaba, ako je ne zaštitimo", kaže Janković. Stoga on poziva ekologe i ljubitelje prirode da čim malo zatopli i u dogovoru s Hrvatskim šumama izvade lukovice visibaba iz zemlje i prenesu ih dublje u šumu ili na neko drugo područje oko školskih vrtova, kako bi se taj ranoproljetni cvijet zaštitio od uništenja koje mu prijeti.

(Hina) žd ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara