Bivši panamski diktator Noriega izlazi pred sud u Francuskoj

Tekst: F.M.
Foto: AFP


BIVŠI diktator Paname Manuel Noriega danas će izaći na sud u Francuskoj, gdje bi nakon 20 godina provedenih u američkom zatvoru mogao biti osuđen na još jednu desetogodišnju zatvorsku kaznu. U Francuskoj je optužen za pranje novca dobivenog trgovinom kokainom.

Kad su ga upitali o nerazjašnjenom datumu rođena, Noriega je prvo rekao da je rođen 1936. godine, ali se odmah ispravio i rekao da je rođen dvije godine ranije. Ramena su mu se tresla, a govorio je uz pomoć prevoditelja.

Već osuđen u Francuskoj

Noriega je Francuskoj izručen krajem travnja, nakon što se odslužio 20 godina kazne zbog reketarenja i pranja novca u SAD-u. Od onda ga drže u zatvoru La Sante u Parizu, a apeli njegovih odvjetnika da ga se pusti braniti sa slobode nisu naišli na razumijevanje francuskih sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada 72-godišnji Noriega je ranije, 1999. godine, zajedno sa svojom suprugom u odsustvu osuđen u Francuskoj, ali ta je zemlja pristala dati mu novo suđenja ako ga Amerikanci izruče. I Panama traži izručenje svog bivšeg diktatora, svrgnutog 1989. godine u američkoj invaziji.

Surađivao sa CIA, ali i s kolumbijskim trgovcima drogom

U presudi kojom je ranije osuđen u Francuskoj, navodi se kako je Noriega znao da je novac dolazio od trgovine drogom, direktno ili indirektno", te da je pomagao svojedobno iznimno moćnom kartelu Medellin u transportu droge u SAD.

Noriega je oduvijek tvrdio da je nevin i da se cijeli život borio protiv trgovine drogom, te da mu je novac došao iz drugih izvora, između ostalog i od CIA-e. Prije nego što se povezao s kolumbijskim kartelima, CIA ga je zaista smatrala vrijednim doušnikom, ali ta suradnja se, barem službeno, raspala.

Nakon što je osuđen u Miamiju 1992. godine, proglašen je ratnim zarobljenikom, i dopustilo mu se da nosi vojnu uniformu i obilježja. Francuska ga ne tretira kao ratnog zarobljenika, pa nema pravo nositi ta obilježja, zbog čega su se njegovi odvjetnici žalili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara