Bivši pripadnik Armije BiH optužen za ubojstva hrvatskih civila

ŽUPANIJSKO tužiteljstvo u Sarajevu podiglo je u utorak optužnicu protiv Mustafe Hote, nekadašnjeg pripadnika Armije BiH osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad Hrvatima u selu Grabovica u Hercegovini.

U priopćenju tužiteljstva navodi se kako je Hota kao pripadnik 9. motorizirane brigade Armije BiH sudjelovao u masakru u Grabovici te se sumnjiči kako je u noći između 8. i 9. rujna 1993. godine osobno ubio Peru Marića i njegovu suprugu Dragicu.

Pripadnici Armije BiH u Grabovici su pobili više od trideset osoba hrvatske nacionalnosti a temeljem zapovjedne odgovorosti za taj zločin pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) optužen je ratni načelnik Glavnog stožera Armije BiH general Sefer Halilović.

Početak suđenja Haliloviću u Den Haagu najavljen je za siječanj naredne godine.

Mustafa Hota uhićen je u Sarajevu u srpnju zajedno s Enesom Šakrakom, također bivšim pripadnikom Armije BiH koji je sudjelovao u pokolju počinjenom u Grabovici. Šakrak je tijekom istrage priznao ubojstvo dva člana obitelji Zadro a nakon nagodbe s tužiteljstvom Županijski sud u Sarajevu prošlog tjedna osudio ga je na deset godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara