Bivši rumunjski predsjednik osnovao novu političku stranku

BIVŠI rumunjski predsjednik, demokršćanin Emil Constantinescu, objavio je u ponedjeljak službeno osnivanje nove političke stranke, Narodne akcije (AP), koja bi trebala prvi puta sudjelovati na parlamentarnim izborima u Rumunjskoj predviđenim za kraj 2004.

"Narodna akcija predstavlja novi pokret na rumunjskoj političkoj sceni, koliko načelima koje promiče toliko i ljudima koje okuplja", izjavio je Constantinescu na konferenciji za novinare.

Više od polovice od 32.000 ljudi koji su se pridružili toj stranci mlađi su do 35 godina, "i do sada se nisu bavili politikom".

"AP će se boriti za izgradnju demokratske Rumunjske utemeljene na moralnim načelima", rekao je bivši predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Consantinescu, koji je bio izabran za predsjednika 1996.. najavio je nekoliko mjeseci prije izbora u studenom 2000. da će se povući iz političkog života nakon svog čeverogodišnjeg mandata.

Bez njegove podrške demokršćani su nestali s političke scene i ta stranka nije uspjela prijeći prag od 5 posto koliko je potrebno za ulazak u parlament.

Na parlamentarnim i predsjedničkim izborima pobijedila je Socijal-demokratska stranka (PSD, na vlasti) i njihov kandidat Ion Iliescu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara