BIVŠI ŠEFOVI OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE ZA POVLAČENJE IZRAELSKIH SNAGA

Izrael se mora povući s okupiranih palestinskih teritorija i završiti sukobe sa svim svojim susjedima, ili će upasti u "ponor", rekla su četvorica bivših čelnika izraelske obavještajne službe za izdanje lista Yediot Ahronot od petka.

"Nalazimo se na putu (prema ponoru), jer svi koraci koje smo dosad poduzeli bili su koraci protiv mira", rekao je Avraham Shalom, bivši čelnik unutarnje obavještajne službe Shin Bet.

Shalom, Carmi Gillon, Ami Ayalon i Yaakov Peri vodili su Shin Bet ukupno 20 godina, od 1980. godine.

Gillon je ustvrdio da administracija premijera Ariela Sharona griješi kad tvrdi da je "borba protiv (palestinskog) terora preduvjet za politički napredak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Ayalonu, izraelska javnost bi trebala napraviti pritisak na vladu da počne pregovarati o miru s Palestincima.

Četvorica obavještajnih stručnjaka suglasila su se da bi Izrael bez upotrebe sile mogao ukloniti gotovo 90 posto židovskih naseljenika s okupiranih palestinskih teritorija.

"Postoji skupina od oko 10, 12 posto radikalnih, ideologiziranih naseljenika, s kojima bi bilo sukoba", rekao je Peri, dodajući da vjeruje kako je Sharon jedini izraelski čelnik koji bi mogao ukloniti židovska naselja s minimunom upotrebe sile.

Četvorica bivših čelnika obavještajne službe također su istaknula da pokušaj izolacije palestinskog predsjednika Jasera Arafata predstavlja veliku Sharonovu pogrešku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara