Bivši svjetski čelnici pozivaju na potporu ženevskoj inicijativi

BIVŠI svjetski čelnici, njih 58, dali su u ponedjeljak potporu Ženevskoj inicijativi i pozvali međunarodnu zajednicu da podrži prijedlog neslužbenog bliskoistočnog mirovnog plana koji bi kasnije poslijepodne trebao biti službeno predstavljen u Ženevi.

Uglednici, među kojima su bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačev, bivši glavni tajnik UN-a Butros Butros Gali i bivša visoka povjerenica UN-a za izbjeglice Sadako Ogata, ocijenili su da je sukob na Bliskom istoku "oduzeo previše života".

Skupina bivših čelnika posebice je pozvala "kvartet" zadužen za službene pregovore u okviru mirovnog plana - SAD, EU, Rusiju i UN - da podrži spomenutu inicijativu. Isti je poziv upućen i Arapskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu objavljenom u International Herald Tribunu, uglednici pozivaju Izraelce i Palestince da, osim Ženevskoj inicijativi, iskažu potporu i peticiji "Glas naroda" koju su u srpnju 2002. godine pokrenuli Ami Ayalon, bivši šef izraelske službe za unutrašnju sigurnost Shin Beth, i Sari Nousseibeh, ravnatelj palestinskog sveučilišta Al-Qods u Jeruzalemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara