Bivši zatočenici nacističkih logora upozoravaju na porast fašizma u Rusiji

BIVŠI židovski zatočenici geta i nacističkih logora upozorili su u četvrtak u Moskvi na međunarodnoj konferenciji u povodu šezdesete obljetnice njihova oslobađanja na porast "fašizma" u Rusiji.

"Fašistički pokreti i nacistički duh jačaju iz godine u godinu" u Rusiji koja je "pretrpjela goleme gubitke u ratu protiv fašizma", piše predsjednik Međunarodnog saveza Židova, bivši zatočenika fašizma, Efim Gologorski, u pozivu upućenom europskim i postsovjetskim vladama.

"Država i javnost ne nose se s tom pojavom kako bi trebale", nastavlja se u pismu kojega je presliku dobio AFP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Redarstvene snage pridaju veću pozornost borbi s manjim kaznenim djelima u gospodarstvu, nego borbi protiv organizacija fašista i nacista koji nose kravate", dodaje se u tekstu koji smjera na aferu s naftnom tvrtkom Jukos koji se našao na rubu stečaja zbog poreznih malverzacija.

"Danas, šezdeset godina kasnije, vidimo da međunarodna zajednica zanemaruje tragične pouke holokausta i Drugog svjetskog rata", požalili su se izaslanici na konferenciji.

Zadnjih godina u Rusiji je bilo više rasističkih napada, pa i sa smrtnim ishodom, na afričke studente, strane diplomate i kavkaske trgovce.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara