Bjelovar: Seljaci nemaju komu prodati svinje

ZBOG viška 10.230 svinja koje seljaci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nemaju komu prodati Županija je organizirala skup kako bi se svinjogojci i predstavnici županijskih mesoprerađivača dogovorili o interventnom otkupu.

Pročelnica županijskog Upravnog Odjela za poljoprivredu Dominka Pretula naglasila je da je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva prepustilo županijama da se s mesoprerađivačima sa svog područja dogovaraju o otkupu.

Upozoreno je kako je višak svinja posljedica golemog uvoza ali i nesređenog tržišta. Ponuđena cijena za interventni otkup od 6,5 do 8 kuna po kilogramu za seljake nije prihvatljiva, a uz duge rokove isplate, katkad i do dva mjeseca, to bi bila rasprodaja svinja, rekao je saborski zastupnik HSS-a i poljoprivrednik Josip Golubić.

Svinjogojci, među kojima je i Željko Lukač iz Kokinca, kažu kako svinje nude brojnim mesoprerađivačima pa i Agrokoru odnosno Konzumu, no bez uspjeha, a zbog nesređena tržišta brojnim seljacima tovilišta nisu popunjena cijele godine iako bi mogli znatno povećati uzgoj.

Vesna Družeta, predstavnica Konzuma koji je nedavno kupio Bjelovarsku industriju mesa (BIM), naglasila je da Konzum nije uvozio svježe meso, već da je ugovarao proizvodnju s kooperantima, ali da ga sada ima dovoljno mesa. Istaknula je da će se otkupni planovi znati za mjesec do dva jer je Konzum tek sada preuzeo BIM, a cilj je otkupiti svinje iz područja što bližeg BIM-ovoj klaonici u Bjelovaru.

Rečeno je da sve to najviše koristi uvoznicima i velikom dijelu trgovaca koji meso kupuju bez računa, oštećujući državu pa je zatraženo da inspekcijske službe bolje nadziru prodaju.

Istaknuto je da seljaci moraju planirati otkup, ali i da ne mogu više naći kupce koji su spremni odmah platiti, već se mora čekati kao i na ostalim tržištima.

Dogovoreno je da će Županija bjelovarskom BIM-u (Konzum), MAT-u i ´Daruvarčanki´ za kreditiranje interventnog otkupa ponuditi 20 posto novca namijenjena kreditiranju stočarstva. Tako bi se osiguralo oko 700 tisuća kuna, a otkupna bi cijena bila 8,5 kuna za kilogram o čemu će sutra odlučivati Županijsko poglavarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara