Bjelovar: županijske vlasti o zemljišnom prijeporu u Dežanovcu

U Bjelovaru je zbog blokada cesta u Končanici i Dežanovcu, koje su prošli tjedan organizirali članovi Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS), danas održana izvanredna sjednica Poglavarstva Bjelovarskobilogorske županije na kojoj je župan Damir Bajs izjavio da su mu čelnici Ministarstva poljoprivrede potvrdili da jedino to ministarstvo može raskinuti ugovor o 20godišnjoj koncesiji na 742 hektara zemlje potpisan s tvrtkom "Poljodar tim" 1999. L

NHS je blokadom tražio da se državna poljoprivredna zemlja predviđena za koncesiju sa 742 smanji na 200 hektara kako bi više seljaka ostvarilo pravo na zakup ili kupnju zemlje.

On je rekao kako očekuje da ministar Čobanković dođe u Dežanovac i u nazočnosti općinskih i županijskih predstavnika objasni ljudima tko je za što mjerodavan i da se napokon izda suglasnost da se utvrdi je li koncesija valjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Općinski načelnik Dežanovca Damir Valečić rekao je da spomenuta 742 hektara općina nije ni smjela uvrstiti u Program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem ako Ministarstvo ne raskine ugovor koji traje do 2019.

Na sjednici je napomenuto kako je općina pokrenula inicijativu da Ministarstvo raskine ugovor, ako je to moguće, jer i općina i Županija želi da što više seljaka ostvari pravo na kupnju ili zakup državne zemlje. Općina to, kako je rečeno, želi riješiti pravnim putem, a ne blokadom prometnica, kao što to radi NHS.

(Hina) xskap yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara