BLAGOSLOVOM MLADOG ŽITA BAČKI HRVATI POČELI ŽETVENE SVEČANOSTI

Blagoslovom mladog žita na blagdan "Markovo" u nazočnosti oko stotinu žitelja Tavankuta započele su ovogodišnje žetvene svečanosti bačkih Hrvata "Dužijanca". L

Stari vjerski običaj udijeljivanja blagoslova zelenoj, tek iznikloj pšenici, prva je manifestacija subotičke Dužijance koja se u sjevernoj Bačkoj slavi tijekom cijelog ljeta.

Ove godine svećenici Subotičke biskupije blagoslov su dali žitu u okolici Tavankuta, na kojemu će sredinom srpnja održati najatraktivnija manifestacija žetvenih svečanosti - poznato natjecanje "risara" u ručnom košenju žita.

Dužijancu čini više od dvadeset različitih manifestacija u kojima sudjeluje nekoliko stotina ljudi, hrvatskih kulturno-umjetničkih društava, institucija i organizacija iz Vojvodine, ali i inozemstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao zahvala Bogu za plodove zemlje kroz mnogobrojne svetovne i religijske manifestacije žetvene svečanosti su jedan od najstarijih i najviše štovanih običaja u bačkih Hrvata.

Od skromne obiteljske svečanosti obilježavane na koncu mukotrpnog žetelačkog rada, Dužijanca se razvila u javnu i opću proslavu svršetka žetve. Posljednjih godina žetvene svečanosti postale su zaštitnim znakom ne samo bačkih Hrvata, kojima izvorno taj običaj pripada, već i cijelog grada Subotice.

Najveća i najpoznatija, a ujedno i posljednja manifestacija Dužijance - svečana povorka sudionika obučenih narodne nošnje - početkom kolovoza u Subotici okupi preko 10.000 gledalaca i sudionika žetvenih scvečanosti, uglavnom Hrvata iz Vojvodine, Mađarske i Hrvatske.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara