BLAIR: AFRIKA ZBOG SIROMAŠTVA IDEALNO MJESTO ZA TERORISTE

Siromaštvo i stalni sukobi od Afrike su stvorili idealno skrovište za teroriste, izjavio je u četvrtak britanski premijer Tony Blair na summitu u Etiopiji.

"Znamo da siromaštvo i nestabilnost stvaraju slabe države, koje mogu postati utočišta teroristima i drugim kriminalcima", rekao je Blair koji predsjeda Povjerenstvom za Afriku čiji je pokrovitelj Velika Britanija.

"Al-Qaida je imala baze u Africi i prije 11. rujna, a ima ih i sad. Skrivaju se na mjestima na koje odlaze neometani od slabih vlada i iz njih planiraju buduće napade, koji se mogu dogoditi bilo gdje u svijetu, pa i ovdje u Africi, što smo već i vidjeli", rekao je Blair.

Osim što je se smatra odgovornom za napade 11. rujna, al-Qaida Osame bin Ladena obznanila je da stoji i iza napada na američko veleposlanstvo u Nairobiju u kojem je 1998. poginulo 214 ljudi i napada 2002. na kenijski hotel Mombasu u izraelskom vlasništvu.

Blair je Afriku postavio kao najviši prioritet tijekom sedam godina na vlasti i najsnažniji je pokretač Povjerenstva za Afriku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo će na proljeće završiti nacrt političke agende za Afriku na kojoj će London inzistirati kad sljedeće godine preuzme predsjedanje skupinom G8 najrazvijenijih zemalja i Europskom unijom. "S tim će izvješćem isteći vrijeme za isprike", rekao je Blair.

Očekuje se da povjerenstvo početkom iduće godine pozove bogate zemlje da osiguraju veću pomoć i smanje potraživanja duga te olakšaju izvoz iz Afrike, istodobno zatijevajući od Afrikanaca poboljšanje upravljanja državom i rješavanje vlastitih sukoba.

Unatoč teškim problemima s kojima je Afrika suočena - to je jedini kontinent koji je u proteklih četvrt stoljeća postao siromašniji - Blaira očekuje iznimno težak zadatak da Afriku nametne kao prioritet bogatim zemljama preplavljenim strahom od islamskog militantizma.

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara