Blair glavna tema summita u Bruxellesu

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

LIDERI zemalja članica Europske unije okupili su se u četvrtak navečer u Bruxellesu na dvodnevnom summitu. Summit je službeno najavljen kao klimatski, ali glavna tema jest kandidatura Tony Blaira za predsjednika EU.

Protiv Blaira našle su se države zemalja Beneluksa, a Španjolska je povukla prijašnju podršku Blairu i preusmjerila je nizozemskom premijeru Janu Peteru Balkenendeu. Glavnu riječ u toj odluci imati će Njemačka i Francuska te prema pisanju stranih medija postoji sumnja kako Blair nije prvi odabir njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Sarkozyja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budućnost Lisabonskog sporazuma kojim je predviđena stalna predsjednička funkcija i dalje je u rukama češkog predsjednika Vacaslava Klausa koji još uvijek ne želi potpisati ratifikaciju i čeka mišljenje Ustavnog suda.

Na summitu koji je posvećen klimatskim promjenama dominira pitanje financiranja zemalja u razvoju koji obuhvaća primjenu budućih mjera za smanjenje emitiranja ugljikdioksida u atmosferu. Odluke o financijskom doprinosu Japana i SAD-a zavise od iznosa koji će ponuditi Europa, zbog čega je Bruxelles pod dodatnim međunarodnim pritiskom.

Problem stvara i podjela unutar 27 država, jer neke od članica traže izuzeće zemalja s istoka EU od financiranja novih svjetskih programa zbog materijalnih potreba "kod kuće", smatrajući "neprihvatljivim da se troškovi dijele".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara