BLAIR I AHERN NA PREGOVORIMA O SJ. IRSKOJ

Britanski premijer Tony Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern pozvali su u četvrtak sjevernoirske političare da se pokažu doraslima svojim dužnostima i postignu sporazum koji bi osigurao trajan mir između podijeljenih protestantskih i katoličkih zajednica.

Blair i Ahern pokušavaju posredovati između protestantske Demokratske unionističke stranke (DUP), predvođene Ianom Paisleyom, i političkog krila Irske republikanske armije (IRA) Sinn Feina na čelu s Gerryjem Adamsom.

Na trodnevnim pregovorima u Leeds Castleu, tisuću godina starom dvorcu jugoistočno od Londona, sudjeluje i posebni američki izaslanik Mitchell Reiss. Pregovori su već proglašeni posljednjom prilikom za spašavanje mirovnog sporazuma od Velikog petka 1998. godine.

"Sada je vrijeme za odluku, ne možemo otići i drugi put voditi duge pregovore", rekao je Blair otvarajući pregovore. "Ovo će biti test političkog vodstva i političke volje... te naše spremnosti da doista čujemo žudnju naroda Sjeverne Irske za mirom koja nije slučajna ni rijetka", rekao je.

Razoružanje Irske republikanske armije (IRA) glavni je kamen spoticanja o kojem ovisi obnova sjevernoirske vlade, suspendirane prije gotovo dvije godine.

Za povratak u vladu sa Sinn Feinom DUP, naime, traži potpuno razoružanje i raspuštanje IRA-e, dok Sinn Fein traži čvrsta jamstva da protestanti doista žele s njima dijeliti vlast. Republikanci traže također povlačenje britanskih snaga te reforme u policiji i pravosuđu.

Iako su izgledi za sveobuhvatni sporazum minimalni, analitičari smatraju da je moguć sporazum između britanske vlade i Sinn Feina o demilitarizaciji i razoružanju IRA-e koji bi potom, u idućih šest do 18 mjeseci, mogao otvoriti put za nove dogovore.

(Hina) xzt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara