BLAIR I AHERN NA PREGOVORIMA O SJ. IRSKOJ

Britanski premijer Tony Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern pozvali su u četvrtak sjevernoirske političare da se pokažu doraslima svojim dužnostima i postignu sporazum koji bi osigurao trajan mir između podijeljenih protestantskih i katoličkih zajednica.

Blair i Ahern pokušavaju posredovati između protestantske Demokratske unionističke stranke (DUP), predvođene Ianom Paisleyom, i političkog krila Irske republikanske armije (IRA) Sinn Feina na čelu s Gerryjem Adamsom.

Na trodnevnim pregovorima u Leeds Castleu, tisuću godina starom dvorcu jugoistočno od Londona, sudjeluje i posebni američki izaslanik Mitchell Reiss. Pregovori su već proglašeni posljednjom prilikom za spašavanje mirovnog sporazuma od Velikog petka 1998. godine.

"Sada je vrijeme za odluku, ne možemo otići i drugi put voditi duge pregovore", rekao je Blair otvarajući pregovore. "Ovo će biti test političkog vodstva i političke volje... te naše spremnosti da doista čujemo žudnju naroda Sjeverne Irske za mirom koja nije slučajna ni rijetka", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razoružanje Irske republikanske armije (IRA) glavni je kamen spoticanja o kojem ovisi obnova sjevernoirske vlade, suspendirane prije gotovo dvije godine.

Za povratak u vladu sa Sinn Feinom DUP, naime, traži potpuno razoružanje i raspuštanje IRA-e, dok Sinn Fein traži čvrsta jamstva da protestanti doista žele s njima dijeliti vlast. Republikanci traže također povlačenje britanskih snaga te reforme u policiji i pravosuđu.

Iako su izgledi za sveobuhvatni sporazum minimalni, analitičari smatraju da je moguć sporazum između britanske vlade i Sinn Feina o demilitarizaciji i razoružanju IRA-e koji bi potom, u idućih šest do 18 mjeseci, mogao otvoriti put za nove dogovore.

(Hina) xzt ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara