Blair nije uspio Chiraca nagovoriti na izmjenu politike prema Iraku

BRITANSKI premijer Tony Blair, najvažniji saveznik SAD-a u krizi oko Iraka, nije na sastanku u utorak uspio nagovoriti francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da omekša svoja stajališta protiv brze vojne akcije u Iraku.

Obojica su čelnika nakon sastanka održanog u Le Touquetu rekla da se, unatoč nekim razlikama u stajalištima glede krize oko Iraka, Francuska i Velika Britanija slažu da razoružanje Iraka treba biti provedeno kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

´Glede Iraka, imamo različite pristupe, ali na prvom mjestu postoje dva uvjerenja koja su osnovna i koja dijelimo´, rekao je Chirac na konferenciji za tisak.

´Prvo je da moramo razoružati Irak, a drugo uvjerenje koje dijelimo je da to treba biti provedeno kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Što se toga tiče, mi smo potpuno suglasni´, dodao je Chirac.

On je isto tako rekao da se još puno toga može napraviti kako bi se Irak razoružao na miran način, te da će Francuska poduprijeti mogući zahtjev UN-ovih inspektora oružja u Iraku za odobravanje dodatnih sredstava.

´Francuska će svim srcem poduprijeti bilo koji zahtjev (Hansa) Blixa i (Mohameda) ElBaradeija za dodatnim osobljem ili opremom´, rekao je Chirac aludirajući na čelne ljude UN-ove misije inspekcije oružja u Iraku.

´Naše je stajalište da se još puno toga može i treba napraviti u smislu razoružanja mirnim sredstvima´, kazao je Chirac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara