BLAIR "POBIJEDIO" BBC, ALI JAVNOST NIJE IMPRESIONIRANA

Britanski premijer Tony Blair izašao je kao pobjednik u osmomjesečnom sporu s britanskom TV mrežom BBC, ali istraživanja javnog mnijenja objavljena u petak pokazuju da je premijer izvojevao samo Pirovu pobjedu. L

Iako su predsjednik uprave i direktor BBC-a podnijeli ostavke nakon objavljivanja izvješća lorda Huttona o "slučaju Kelly" i javno se ispričali britanskom premijeru i cijeloj vladi, ništa se od navedenoga nije pozitivno odrazilo na Blairovu popularnost.

Anketa ICM-a, provedena nakon objave Huttonova izvješća i objavljena u petak u Guardianu, pokazuje da je Blairova popularnost dodatno pala za dva posto i da uživa povjerenje svega 38 posto ispitanika. Nezadovoljnika je čak 55 posto. Istraživanje također pokazuje da trostruko više ispitanika u "slučaju Kelly" više vjeruje britanskoj televiziji nego vladi. Do gotovo identičnih podataka došlo se i ispitivanjem agencije Populus koju je u petak objavio londonski Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BBC je, naime, u srpnju objavio vijest da je britanska vlada namjerno "frizirala" i "napuhavala" opasnost od iračkog naoružanja kako bi opravdala svoju ulogu u invaziji na tu zemlju. Vlada je nekoliko dana kasnije objavila da je stručnjak za oružje, makrobiolog David Kelly izvor te informacije, a cijela je afera završila kasnijim Kellyjevim samoubojstvom.

Sudac Brian Hutton u srijedu je objavio rezultate svoje višemjesečne istrage kojom je Blaira i vladu amnestirao od krivnje i optužio BBC za neprofesionalno izvješćivanje. Većina javnosti, sudeći po anketama, i dalje misli drugačije.

(Hina) dj sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara