Blair posjetio britanske vojnike u Basri

Britanski premijer Tony Blair, koji je u utorak nenajavljeno doputovao u Bagdad, isti se dan uputio u Basru gdje je posjetio britanske vojnike stacionirane na jugu Iraka, izvješćuju novinske agencije.

U Bagdadu se Blair sastao s iračkim premijerom Iyadom Allawijem, izrazivši potporu održavanju općih izbora zakazanih za 30. siječnja sljedeće godine, javio je Reuters.

Blair je prethodno dva puta posjetio Irak, ali ovo mu je bio prvi posjet Bagdadu. Sastavši se s Allawijem u dobro utvrđenoj Zelenoj zoni, priznao je da je stanje u Iraku iznimno opasno, ali je također izrazio uvjerenje da će se rat protiv pobunjenika dobiti, a izbori održati na vrijeme. Situaciju u zemlji je opisao kao "bitku između demokracije i terora", prenosi agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U trenutku Blairova posjeta Bagdadu u američkoj vojnoj bazi u Mosulu, na sjeveru zemlje, odjeknula je snažna eksplozija, a prema priopćenju američke vojske žrtava je mnogo.

Britanski premijer je bezuvjetni saveznik SAD-a u Iraku. Odlučno je podržao invaziju 20. ožujka 2003. godine kada je srušen režim Sadama Huseina. London je u Iraku rasporedio oko 8.500 vojnika, uglavnom u području Basre.

(Hina) xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara