Blair: Raspala se Saddamova vojska

BRITANSKI premijer Tony Blair izjavio je u ponedjeljak da se raspala vojska Saddama Husseina i da su oni koji se i dalje bore protiv američkih i britanskih snaga u Iraku stranci.

"Saddamove snage u Iraku su se raspale. U većini preostalih sukoba, a posebice u Bagdadu, bore se strani borci", rekao je Blair pred parlamentom.

Prema njegovim riječima, američki vojnici kontroliraju veći dio Bagdada, koji još nije u cijelosti pod nadzorom. Južni Irak je većim dijelom pod britanskom kontrolom, dodao je.

On je izrazio nadu da bi se izbori u Iraku mogli održati u roku godine dana od uspostave privremene administracije.

U svojem govoru pred parlamentom, Blair je istaknuo da će nakon završetka vojne operacije SAD i Britanija biti u početku odgovorne za stanje sigurnosti i humanitarne potrebe u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, on je rekao da želi da "nekoliko tjedana nakon završetka sukoba" bude uspostavljena privremena vlada.

"Jednom kada bude uspostavljena, privremena administracija će postepeno preuzimati sve više funkcija vlade", istaknuo je Blair.

Treća faza će biti uspostava iračke vlade nakon usvajanja novog ustava, kao rezultat izbora koji bi se mogli održati godinu dana nakon početka rada privremene administracije, kazao je britanski premijer.

Blair je također kazao da mu je sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao kako u Siriju neće dopustiti ulazak Iračana.

Ne postoji "nikakav plan" o napadu na Siriju, istaknuo je Blair.

"Ovog vikenda razgovarao sam sa sirijskim predsjednikom i on mi je kazao kako neće dopustiti prelazi osoba iz Iraka u Siriju", kazao je Blair.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara