Blair se hrabro nosi s napadima zbog Iraka

Britanski premijer Tony Blair hrabro se nosi s napadima protivnika rata u Iraku i u sigurnom je vodstvu uoči općih izbora 5. svibnja, premda ga je u utorak jedan prebjeg iz stranke optužio za "laži od kojih se okreće želudac".

Dva posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da su Blairovi laburisti sigurnih deset postotaka ispred oporbenih konzervativaca, čime sigurno dobija treći mandat.

Zadovoljstvo mu ipak umanjuje neugodni odlazak stranačkog veterana u Liberalne demokrate koji se protive ratu u Iraku.

Brian Sedgemore, 68-godišnji zastupnik koji je često glasovao protiv Blairove politike, ističe da laburisti više ne predstavljaju liberalnu Britaniju i oštro kritizira svojeg bivšeg šefa zbog Iraka, zakona o borbi protiv terorizma i pristupa javnim službama.

"Pozivam sve s centra i ljevice britanske politike da Blairu razbiju nos na općim izborima", rekao je. "Laži o Iraku od kojih se okreće želudac pratili su pokušaji korištenja politike zastrašivanja kako bi se kroz parlament progurao duboko autoritaran niz zakona i mjera", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predizborna kampanja vodi se, naime, od proteklog vikenda oko rata u Iraku. Nakon višetjednih rasprava o domaćim pitanjima, vođa konzervativne stranke Michael Howard optužio je Blaira da je lagao o obavještajnim podacima o zabranjenom iračkom oružju, dok su Liberalni demokrati zatražili da se istraže Blairovi razlozi za rat 2003.

Vođe škotskih i velških nacionalističkih stranaka također su se u utorak uključili u polemiku, zatraživši Blairov opoziv zbog laži oko Iraka.

Blair je, međutim, i dalje uvjeren da je donio ispravnu odluku o Iraku i da je svijet sigurniji bez Sadama Huseina.

(Hina) xzt ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara