BLAIR: SJEVERNOKOREJSKI KRIZU RJEŠAVATI VRLO OBAZRIVO

Britanski premijer Tony Blair upozorio je u nedjelju da sjevernokorejsku nuklearnu krizu treba rješavati vrlo obazrivo, bez vojnih prijetnji, jer ona ima drukčiju povijest od iračkog natezanja s UNom. L

"Ne možemo trpiti situaciju u kojoj Sjeverna Koreja ne samo da nastavlja razvijati program izgradnje nuklearnog oružja, već ga širi i izvozi tu tehnologiju diljem svijeta", rekao je Blair u Seoulu nakon razgovora s južnokorejskim predsjednikom Roh Moo-hyunom.

"To je situacija koju, mislim, treba rješavati vrlo obazrivo", rekao je Blair, objasnivši kako se povijest sjevernokorejske nuklearne krize razlikuje od iračke krize koja je dovela do američko-britanske vojne intervencije, ali je njezino rješavanje jednako hitno.

Sjeverna Koreja bila je glavna tema Blairovog razgovora s južnokorejskim predsjednikom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski premijer doputovao je u Južnu Koreju u subotu, nakon posjeta Japanu. Kasnije u nedjelju treba otputovati u Peking.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun ocijenio je kako je sada situacija vezana za sjevernokorejsku nuklearnu krizu "stabilnija nego prije šest mjeseci", objasnivši kako sada svi koji su uključeni u krizu ističu potrebu njezinog mirnog rješavanja.

Kriza oko sjevernokorejskog nuklearnog oružja počela je u listopadu prošle godine, kada su Sjedinjene Države objavile kako je Sjeverna Koreja priznala da provodi tajni program izgradnje nuklearnog oružja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara