Blair suočen s najtežim izazovima svoje šestogodišnje vladavine

BRITANSKI premijer Tony Blair suočava se ovoga tjedna, prema općoj ocjeni, s jednim od najtežih trenutaka svoje šestogodišnje vladavine s obzirom da ga u utorak i srijedu čekaju dva važna testa, glasovanje o prijedlogu reforme obrazovanja te objavljivanje sudskog izvješća o samoubojstvu visokog vojnog stručnjaka i vladinoj ulozi u njemu.

Vladin prijedlog reforme visokog obrazovanja, koji predviđa uvođenje visokih školarina za studente, izazvao je žestoke otpore unutar njegove Laburističke stranke, javljaju svjetske agencije. Iako se smatra da Blair ima potporu većine svojih zastupnika u donjem domu, veliki broj njih, procjenjuje se blizu stotinu, zaprijetilo je da će glasovati protiv zakona koji, po njihovoj ocjeni, diskriminira djecu iz siromašnijih obitelji. Blairovi oponenti među laburistima zamjeraju mu da je odustao od izbornih obećanja i izdao tradicionalne laburističke egalitarističke vrijednosti.

Ako prijedlog zakona ne dobije dovoljnu potporu na glasovanju u utorak navečer, premijer će biti prisiljen zatražiti glasovanje o povjerenju, koje bi moglo uslijediti već u srijedu ili četvrtak. Vjeruje se da će Blair, koji je prema pisanju medija vikend proveo nazivajući zastupnike svoje stranke i uvjeravajući ih da mu pruže potporu u ovom pitanju, preživjeti to glasovanje ako do njega dođe no njegov autoritet biti će, kako se ocjenjuje, ozbiljno narušen.

Što se pak tiče dugo iščekivanog sudskog izvješća lorda Briana Huttona o samoubojstvu visokog vojnog stručnjaka zbog afere o iračkom oružju, ono će biti predstavljeno u srijedu u Visokom sudu u Londonu, nakon čega će Blair u parlamentu dati izjavu o izvješću, dok je rasprava u parlamentu zakazana za tjedan dana kasnije. Visoki vladin stručnjak za iračko oružje David Kelly počinio je samoubojstvo nakon što je u javnosti otkriveno da je on bio izvor novinaru BBC-a za izvješće u kojem se tvrdilo kako Blairova vlada napuhuje opasnost od iračkog oružja ne bi li time opravdala pokretanje rata u Iraku. Blairova vlada našla se na udaru optužbi da je doprinjela tom samoubojstvu dopustivši da Kellyjevo ime procuri u javnost. U slučaju da se utvrdi da u tome i Blair snosi odgovornost, premijer će, smatra se, biti prisiljen na odstupanje s dužnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokretanje rata protiv Iraka, argumentirano opasnošću od iračkog oružja za masovno uništenje, izazvalo je žestoke otpore u britanskoj javnosti i pad Blairove popularnosti, a nekoliko visokih vladinih dužnosnika podnijelo je ostavke na dužnost zbog neslaganja s vladinom politikom u tom pitanju. U međuvremenu se, od pokretanja vojnih operacija u Iraku u ožujku prošle godine, iračko oružje za masovno uništenje pretvorilo u jednu od nepresušnih medijskih i političkih tema, a pokušaji američke i britanske administracije da otklone sumnje u njegovo postojanje nailazili su na opetovana negativna izvješća s terena. Najnoviji udarac tvrdnjama o postojanju tog oružja je ostavka koju je prošloga petka dao šef američkih inspektora za iračko kemijsko, biološko i nuklearno oružje David Kay. On je optužio američke obavještajne službe za krivi zaključak o tome da je Irak posjedovao oružje masovnog uništenja, što je bio argument Bushovoj administraciji za napad na tu zemlju, te je izjavio da misli da Irak takvo oružje nije posjedovao.

Unatoč tom najnovijem prilogu kontroverzama oko iračkog naoružanja, britanski premijer nije odstupio od svog stajališta ustvrdivši da je potrebno "biti strpljiv i pričekati da inspektori za oružje dovrše svoj posao". Kako god rasprava o oružju završila, nesumnjivo je da je Blair ovoga tjedna suočen s najtežim razdobljem otkako obavlja tu dužnost, koju bi mogao i naprasno okončati. Većina britanskih analitičara ipak smatra da će on preživjeti i dvostruko glasovanje i izvješće o Kellyjevoj smrti, no da će se pitanje iračkog naoružanja nastaviti za njim vući i u slučaju uspješnog političkog preživljavanja tjedna koji su mediji već nazvali njegovim "tjednom pakla".

(Hina) br sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara