Blair: Tvrdnje da Irak posjeduje zabranjeno oružje nisu izmišljene

Blair: Tvrdnje da Irak posjeduje zabranjeno oružje nisu izmišljene
BRITANSKI premijer Tony Blair nazvao je u petak, tijekom posjeta Varšavi, "apsolutno apsurdnima" nedavne optužbe da su SAD i Velika Britanija izmislile kako Irak posjeduje oružje za masovno uništavanje da bi opravdale napad na tu zemlju.

"Nema nikakve sumnje u istinitost tih dokaza", rekao je Blair, zatraživši strpljenje glede potrage za zalihama oružja za masovno uništavanje u Iraku.

Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha opravdala je napad na Irak ukazujući na obavještajne podatke u kojima se tvrdilo da irački diktator Sadam Husein posjeduje zalihe oružja za masovno uništavanje, ali zasad takvo oružje nije pronađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blair je svoju izjavu dao nakon sastanka s poljskim premijerom Leszekom Millerom, s kojim je razgovarao o britansko-poljskoj suradnji u poratnom Iraku, te o predstojećem referendumu u Poljskoj o ulasku te zemlje u Europsku uniju. Britanija i Poljska će upravljati susjednim okupacijskim zonama u južnom Iraku.

Britanski premijer poručio je Poljacima da ne bi trebali imati nikakvih dvojbi o pristupu zemlje Europskoj uniji, te ih pozvao da na referendumu glasuju za ulazak.

"To je ključna odluka za poljski narod, za njihova radna mjesta i za blagostanje, za utjecaj Poljske (na europsku politiku), ali je to dobro i za čitavu Europu. Želimo vas s nama", rekao je Blair.

Blair bi se kasnije u petak trebao sastati s poljskim predsjednikom Aleksandrom Kwasniewskim, a nakon posjeta Poljskoj trebao bi otputovati u Sankt Peterburg.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara