Blair u Pekingu rekao da nimalo ne žali zbog rata u iraku

Blair u Pekingu rekao da nimalo ne žali zbog rata u iraku
BRITANSKI premijer Tony Blair u utorak je rekao kako nimalo ne žali zbog rata u Iraku, unatoč dvojbama oko njegove opravdanosti nakon smrti znanstvenika Davida Kellyja.

U obraćanju kineskim studentima Blair nije želio podrobnije komentirati Kellyjevu smrt, ali je, unatoč krizi koju je ona izazvala, rekao kako ne žali zbog poduzimanja akcije protiv Iraka.

"Ne, ne žalim zbog toga. Uopće ne dvojim da je Irak nastojao razviti to oružje. Vjerujem, ma kako je teško to bilo, da smo postupili ispravno", rekao je Blair na studentskoj tribini na prestižnom pekinškom sveučilištu Tsinghua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je rekao kako se Sjevernoj Koreji ne smije dopustiti nastavak razvoja programa nuklearnog naoružanja, ali je isključio mogućnost napada, rekavši kako bi on želio krizu riješiti diplomatskim načinom.

"Moramo imati zajedničko stajalište da neka zemlja ne može jednostavno činiti što joj je volja", rekao je Blair, objašnjavajući kako se svjetska zajednica mora suprotstaviti zemljama koje krše međunarodno pravo.

No u nastavku je kazao kako to vrijedi i za drugu stranu, založivši se za suptilno rješavanje devetomjesečne krize, a ne vojnu prijetnju.

"Ne možemo jednostavno izvršiti invaziju na neku zemlju samo zato što nam se to hoće", rekao je britanski premijer.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara