Blair uvjeren u dogovor o Financijskoj perspektivi do kraja godine

BRITANSKI premijer Tony Blair rekao je u utorak da vjeruje kako bi u sljedećih šest mjeseci, kada Velika Britanija predsjedava Europskom unijom, mogao biti postignut dogovor o dugoročnom proračunu Europske unije, ali pod uvjetom da se reformiraju i poljoprivredne subvencije.

Blair koji preuzima predsjedavanje EU od Luksemburga 1. srpnja, rekao je novinarima nakon sastanka sa švedskim premijerom Goranom Perssonom, da London može postići dogovor o Financijskoj perspektivi za razdoblje od 2007. do 2013. ali da će neovisno o tome tražiti sveobuhvatne gospodarske reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blair je ponovio svoje stajalište da bi se Britanija mogla odreći rabata, ali samo ako se reformiraju goleme poljoprivredne subvencije, koje najvećim dijelom odlaze Francuskoj.

"Spremni smo... priznati da je rabat anomalija koja mora biti uklonjena, no to se mora dogoditi u kontekstu mijenjanja i druge anomalije", dodao je.

Švedski premijer suglasio se s Blairom, istaknuvši kako sadašnje stanje, kad ogroman dio europskog proračuna odlazi u agrarne subvencije, "nije orijentirano prema budućnosti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara