Blairov kabinet: Sadamovo pogubljenje izvedeno je na potpuno neprihvatljiv način

BRITANSKI premijer Tony Blair progovorit će protiv načina egzekucije Sadama Huseina, potvrdili su dužnosnici Downing Streeta CNN-u.

Istovremeno, Blair će pružiti podršku istrazi o načinu pogubljenja bivšeg iračkog diktatora 30. prosinca prošle godine. Pritom će se zalagati da se ostali Sadamovi zločini ne zaborave.

Čelnik Velike Britanije dokazat će da "podržava iračku istragu i da vjeruje kako je način pogubljenja bio sasvim neispravan. Ipak, to ne smije dovesti do zaboravljanja zločina koje je Husein počinio". - kaže CNN-ov izvor.

Podsjećamo, irački vođe našli su se pod žestokom kritikom javnosti nakon što je objavljena kriomce snimljena snimka pogubljenja Sadama na kojoj se vidi da je bio ponižavan i da je cijeli proces obavljen u posve neprimjerenom duhu.

Britanski ministar financija i mogući Blairov nasljednik u laburističkoj stranci, Gordon Brown, dijeli Blairovo mišljenje.

"Sada je to, naravno, nešto čega se iračka vlada duboko srami. Ništa nije napravljeno kako bi se smanjile napetosti između šijitske i sunitske strane." - rekao je Brown.

"Čak i ljudi koji se, za razliku od mene, zalažu za smrtnu kaznu, ovako nešto smatraju potpuno neprihvatljivim. Zadovoljan sam što je pokrenuta istraga i nadam se da će neki iz ovoga naučiti neku lekciju, kao što smo to već imali prilike u tolikim drugim slučajevima vezanima uz Irak." -završio je. 

V.Š.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara