Blaškić nepoželjan u Ahmićima

Blaškić nepoželjan u Ahmićima
UMIROVLJENOM generalu Tihomiru Blaškiću, koji je početkom ovog tjedna pušten iz haškog zatvora, priređen je u četvrtak navečer u Vitezu u središnjoj BiH doček na kojem se okupilo više tisuća mještana i njegovih štovatelja iz okolnih mjesta.

Riječ je o drugom svečanom dočeku Blaškića u Srednjoj Bosni, nakon što ga je u srijedu u rodnom Kiseljaku također dočekalo više tisuća ljudi.

Blaškić je nazočio misi u crkvi Svetog Jurja u Vitezu, a obišao je i bolnicu u obližnjoj Novoj Bili.

Unatoč najavama, Blaškić u četvrtak nije posjetio selo Ahmiće kod Viteza, u kojem su postrojbe HVO-a u travnju 1993. godine ubile više od stotinu Bošnjaka. Žalbeno vijeće Haškog suda, koje je prošlog četvrtka umanjilo kaznu Blaškiću s 45 na devet godina zatvora, utvrdilo je u pravomoćnoj presudi da umirovljeni general nije odgovoran za zločin u Ahmićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ahmićki Bošnjaci, kojima su pobijeni najbliži, usprotivili su se u medijima Blaškićevu dolasku u to selo.

Udruga logoraša BiH, koju pretežito čine Bošnjaci, optužila je medije u BiH da o smanjenju Blaškićeve kazne izvješćuju pompozno.

"Euforiju obiteljskog slavlja mediji u BiH nameću običnim građanima predstavljajući Blaškića pobjednikom", priopćila je ova logoraška udruga, dodavši kako to vrijeđa logoraše.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara