Bliski Cheneyev suradnik proglašen krivim za ometanje pravde

Bliski Cheneyev suradnik proglašen krivim za ometanje pravde

LEWIS "SCOOTER" LIBBY, bivši glavni savjetnik američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, danas je u Washingtonu proglašen krivim po pet točaka optužnice za ometanje pravde i krivokletstvo, čime je postao zasad jedina osoba koja će otići iza rešetaka zbog afere "Plamegate".

Tako je, barem zasad, sudski epilog dobila afera vezana uz Valerie Plame, suprugu američkog diplomata Joe Wilsona, koja je 2003. godine medijima razotkrivena kao aegntica CIA-e od strane još uvijek nepoznatih "zviždača" unutar Bushove administracije koju je njen suprug žestoko kritizirao zbog rata u Iraku.

S obzirom da razotkrivanje tajnih agenata predstavlja kazneno djelo, posebni istražitelj Patrick Fitzgerald je pokrenuo opsežnu istragu u namjeri da pronađe počinitelja, a liberalni i pro-demokratski dio javnosti se nadao da će ona biti okončana optužnicom protiv najviših dužnosnika Bushove administracije, odnosno samog predsjednika protiv koga bi se u tom slučaju pokrenuo postupak opoziva.

Međutim, usprkos učestalih glasina da je glavni izvor medijima bio Karl Rove, Bushov glavni politički savjetnik, optužnica je podignuta samo protiv Cheneyevog glavnog savjetnika Libbyja, koji je zbog toga u jesen 2005. godine podnio ostavku.

Porotnicima je, inače, trebalo čak 10 dana vijećanja da ustanove da je Libby kriv - ali ne za curenje podataka, nego za krivokletstvo i ometanje pravde uslijed davanja lažnih iskaza agentima FBI tijekom istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknadno se kao glavni izvor koji je medijima bio razotkrio identitet Valerie Plame javio Richard Armitage, visoki dužnosnik State Departmenta, koji je u međuvremenu napustio Bushovu administraciju.

Neki od porotnika su medijima izjavili da im je žao Libbyja te vjeruju da je on "žrtveni jarac" koji štiti svoje vjerojatne nalogodavce Cheneya i Rovea. Međutim, Cheney i Rove neće biti optuženi, jer je specijalni istražitelj Fitzgerald izjavio kako je istraga završena te da njegov ured neće podizati nikakve nove optužnice.

Libby bi, nakon što je proglašen krivim, mogao biti osuđen na kaznu zatvora do 25 godina.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara