BLISKI ISTOK: SASTAO SE KVARTET, NEĆE OBJAVITI TEKST MIROVNOGA PLANA

Kvartet posrednika za Bliski istok iz SADa, Europske unije, Rusije i Ujedinjenih naroda, sastao se u petak u Washingtonu, ali američki dužnosnici kažu da neće objaviti dugoočekivani mirovni plan za izraelskopalestinski sukob.

´Mislim da ne možemo očekivati da stvarno i objave tekst nacrta´, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

U Bijeloj kući, gdje će se posrednici kasnije sastati s predsjednikom Georgeom W. Bushem, glasnogovornik Ari Fleischman rekao je da mirovni plan nije završen i da još mora pričekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom priprema za razgovore na visokoj razini američki državni tajnik Colin Powell jedini je zagovarao odgodu objavljivanja plana sve do izraelskih izbora zakazanih za 28. siječnja.

No ta neformalna skupina funkcionira na temelju konsenzusa i vjeruje se da će biti kako SAD želi zbog američkoga utjecaja na Izral, koji je tu odgodu i zatražio.

Posrednici Powell, ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov, UN-ov glavni tajnik Kofi Annan i trojica čelnika Europske unije, danski ministar vanjskih poslova Per Stig Moeller, povjerenik za vanjske ploslove Chris Patten i glavni predstavnik za vanjsku politiku Javier Solana, već mjesecima stvaraju mirovni plan s koracima koje Izrael i Palestinci moraju poduzeti radi obnove mirovnih pregovora, a koji bi vodio stvaranju palestinske države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara