Blix: Još su neka važna pitanja ostala otvorena

ŠEF UN-ove misije za kontrolu oružja u Iraku Hans Blix izjavio je kako još nije postignut dogovor oko nekih ´osnovnih pitanja´ poput pitanja antraksa, opasnog nervnog plina VX koji se koristi kao kemijsko oružje i u pogledu pitanja raketa tipa Scud.

´Riješili smo neka praktična pitanja, ali ne sva. Postoje pitanja oko kojih još nismo došli do načina rješavanja´, rekao je Blix tijekom konferencije za tisak po završetku posjeta iračkom glavnom gradu. ´O važnim pitanjima vezanim uz antraks, VX (nervni plin) i jedan broj raketa Scud, nismo raspravljali´, dodao je Blix ističići da će o tim pitanjima trebati raspraviti ubuduće.

Irak i UN u ponedjeljak su u Bagdadu potpisali zajedničku deklaraciju od deset točaka prema kojoj će se iračke vlasti angažirati na jačanju suradnje sa stručnjacima za razoružanje, izvijestili su službeni izvori.

Deklaracija je potpisana na radnom sastanku šefa UN-ove misije Hansa Blixa i šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohameda El Baradeia s iračkim dužnosnicima, održanom u ministarstvu vanjskih poslova u Bagdadu, izjavio je savjetnik iračkog predsjednika Amer Al-Saadi. On je sastanak s Blixom i El Baradeijem ocijenio ´konstruktivnim i korisnim´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračani će se angažirati na nastojanju da se stručnjacima UN-a omogući pristup svim lokacijama, među kojima i privatnim kućama, zatim da se irački znanstvenici potaknu na prihvaćanje privatnih razgovora s UN-ovim stručnjacima, bez nazočnosti iračkih dužnosnika, te da se UN-u podnese potpuni popis znanstvenika koji rade na programima oružja i naoružanja.

Iračani su također najavili da će osnovati povjerenstvo koje će provesti istragu o nedavnom otkriću 15 praznih kemijskih bojevih glava te istražiti ima li ih u skladištu još.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara