Blix kaže da još nema zaključka o oružju u Iraku

Blix kaže da još nema zaključka o oružju u Iraku
Glavni UN-ov inspektor za oružje Hans Blix upozorio je u četvrtak na opasnost zaključka da je Irak posjedovao oružje masovnog uništavanja samo zato što mu se ne može ući u trag.

"Vjerujem da bi, u novim okolnostima u Iraku u kojima je na djelu puna otvorenost i suradnja i u kojima svjedoci koji znaju nisu spriječeni otkriti što znaju, trebalo biti moguće otkriti istinu koju svi želimo", rekao je Blix na javnoj sjednici Vijeću sigurnosti.

Blix, šef UN-ovog povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC) je rekao da njegovo Povjerenstvo do američkog napada na Irak 19. ožujka nije otkrilo dokaze o nastavku programa oružja masovnog uništavanja ili značajnije količine zabranjenih stavki kao što su biološki ili kemijski sastojci.

"Kao što sam rekao ranije to ne znači nužno da takvi sastojci ne postoje", rekao je Blix. "Oni možda postoje...ali nije opravdano zaključiti da nešto postoji samo zato što se ne zna gdje je."

Sjedinjene Države, koje su iračko oružje masovnog uništavanja iskoristile kao glavni razlog napada na Irak, do sada nisu uspjele naći nikav dokaz o stvarnom postojanju tog oružja u Iraku, ali optimistično tvrde da će ga pronaći opravdavajući dosadašnji neuspjeh time da je režim Saddam Husseina bio jako vješt u skrivanju oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blix je ipak naglasio kako su Iračani bili dužni pojasniti nerazjašnjene stavke ukoliko one postoje, ili dokazati da ih nema.

"AKO, iz bilo kojih razloga, to nije učinjeno, međunarodna zajednica ne može vjerovati da su prošli programi ili neki njihovi preostali dijelovi prekinuti", rekao je Blix.

Glede pitanja pokretnih laboratorija za koje Sjedinjene Države tvrde da su ih pronašle u Iraku, Blix je kazao kako UNMOVIC ne može dati ocjenu samo temeljem u medijima objavljenog materijala.

Blix, koji se povlači s mjesta šefa UNMOVIC-a u lipnju, je kazao da je UNMOVIC spreman nastaviti posao u Iraku kao neovisan verifikator ili u ulozi dugoročnog nadzora.

Sjedinjene Države, koje vode glavnu riječ u Iraku, su rekle kako za sada ne vide nikakvu ulogu UNMOVIC-a u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara