Blix: Ostaju otvorena bitna pitanja razoružanja Iraka

IRAK je omogućio inspektorima Ujedinjenih naroda pristup mjestima za inspekciju, ali nije pružio odgovore na bitna pitanja svojega oružja masovnog uništenja, rekao je u New Yorku šef UN-ovih inspektora Hans Blix.

Blix, šef UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju i Mohammad ElBaradei, direktor Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA), izvijestili su Vijeće sigurnosti o rezultatima prvih 60 dana inspekcije iračkog oružja masovnog uništenja nakon donošenja Rezolucije 1441 u studenom prošle godine.

´Izgleda da Irak ne prihvaća stvarno, čak ni danas, razoružanje koje se od njega traži´, kazao je Blix na otvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti.

On je rekao da je Irak osigurao inspektorima pristup uglavnom svim mjestima koja su tražili za inspekciju.

Blix je međutim naglasio kako ovaj pasivni oblik suradnje nije dovoljan, i da bi Irak morao pokazati aktivnu suradnju kakvu je svojedobno osigurala Južna Afrika kada je odlučila riješiti se svojeg atomskog oružja.

Blix je upozorio Vijeće sigurnosti da Irak u svojem 12.000 stranica dugom izvješću nije odgovorio na bitna pitanja moguće nazočnosti oružja masovnog uništenja u toj zemlji.

On je rekao kako Irak nije rekao što je bilo s 6.500 kemijskih bombi kao ni što se dogodilo s njegovim zalihama VX bojnog otrova. Upozorio je i na tragove otrovnog plina iperita koji su nedavno otkrili inspektori.

Glede biološkog oružja Irak je ostao dužan dokazati da je uništio nekih 8.500 litara antraksa kao i 650 kg tvari za rast bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blix je također kazao kako je Irak izvodio testove raketa Scud dosega preko 150 kilometara što je zabranjeno rezolucijama UN-a.

Blix je posebno naglasio da Irak, mada je obećao osigurati privatne razgovore inspektora s iračkim znanstvenicima koji su radili na programima oružja, do danas to nije učinio.

On je također rekao kako Irak nije dao uvjerljive odgovore na otkrivene dokumente koji pokazuju da je kupovao obogaćeni uran.

ElBaradei je u svojem izvješću kazao kako inspektori nisu u Iraku pronašli zabranjene programe nuklearnog oružja.

Blix i ElBaradei nisu ostavili sumnje u to da očekuju nastavak inspekcije u Iraku. Novo izvješće njih dvojica bi trebali podnijeti Vijeću sigurnosti 14. veljače.

Vijeće sigurnosti će nakon današnjih izvješća čelnika inspektora UN-a u Iraku nastaviti neformalne konzultacije, a u srijedu bi trebalo održati zatvorenu sjednicu.

U prvoj reakciji na izvješće UN-ovih inspektora američki predstavnik u UN-u John Negroponte je kazao da ništa što je bilo rečeno danas ne uvjerava da će Irak poštivati zahtjeve UN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara