BMW izgubio velik profit, dionice pale 38 posto

RENOMIRANI svjetski proizvođač automobila, BMW, u drugom je tromjesečju ove godine zabilježio pad profita od 246 milijuna eura u odnosu na razdoblje prošle godine.

Taj je proizvođač vrhunskih automobila smanjio svoj profit prvenstveno zbog rasta cijena proizvodnih materijala i slabljenja prodaje u SAD-u koje je za tu tvrtku jedno od najvažnijih tržišta. Profit BMW-a ostvaren u drugom tromjesečju ove godine iznosi 507 milijuna eura, dok je prije godinu dana taj iznos bio 753 milijuna.

Iako su brojni analitičari očekivali dobit BMW-a u iznosu oko 700 milijuna eura, to se nije ostvarilo. Uvjeti poslovanja znatno su pogoršani, navode iz te kompanije, zbog rastuće cijene nafte i sirovih materijala, slabljenja dolara, financijske krize i usporavanja američkog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan BMW-a je smanjenja proizvodnje uz moguće povećanje cijena automobila te fokusiranje proizvodnje na profitabilnija svjetska tržišta. Na kraju današnjeg trgovanja na frankfurtskoj burzi, dionice BMW-a izgubile su 6,6 posto svoje vrijednosti, a od početka godine taj je pad narastao na 38 posto.

V.M.
Foto: autoexpress.co.uk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara